ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένουν στην παραίτηση Ράμα οι διαδηλωτές στην Αλβανία

Σε μια από τις σοβαρότερες πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων ετών, βυθίζεται, αυτές τις μέρες η Αλβανία, με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα να βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών.

21 Oct 2026 • 11:47
Επιμένουν στην παραίτηση Ράμα  οι διαδηλωτές στην Αλβανία

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη γείτονα χώρα συνεχίζονται, με τους οργισμένους πολίτες να ζητούν την παραίτησή του Έντι Ράμα και αιτήματα κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και της υποβάθμισης της εκπαίδευσης. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στα Τίρανα.

Στο κενό το κάλεσμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε, χθες, για άλλη μια φορά τους διαδηλωτές σε διάλογο. Καρέκλες από το γραφείο του τοποθετήθηκαν κυκλικά μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο, με την επιγραφή-πρόσκληση «ΔΙΑΛΟΓΟΣ». Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης έπεσε στο κενό, αφού ομάδα φοιτητών, αναποδογύρισε τις καρέκλες που είχε στήσει, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αρνητική απάντησή τους σε αυτό το κάλεσμα. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συναντηθούν με την κυβέρνηση γιατί επί τρεις μήνες έκαναν κινητοποιήσεις και δεν τους έδωσε κανείς σημασία όταν αυτές οι κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές. 

Υβριδικός πόλεμος

Παράλληλα, ο Ε. Ράμα ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που κατέστρεψαν περιουσίες θα κληθούν να τις πληρώσουν, ενώ οι αριστούχοι φοιτητές που παίρνουν το μπόνους των 300 ευρώ θα κινδυνέψουν να το χάσουν αν συνεχίσουν να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια!

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνάντησή του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας με τους διευθυντές των σχολείων των Τιράνων, επανέλαβε ότι η αλλαγή εξουσίας με τη βία δεν θα συμβεί... 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υβριδικό πόλεμο τις διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών στα Τίρανα και απέδωσε ξανά τις ταραχές σε ξένες παρεμβάσεις!

Αίτημα για παραίτηση

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, 1.350 καθηγητές και πανεπιστημιακό προσωπικό έχουν υπογράψει αίτημα για απομάκρυνση του Εντι Ράμα από το αξίωμα και σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και η κυβερνητική ανακοίνωση για μπόνους 2.500 ευρώ προς τους αστυνομικούς. Στο πλευρό των φοιτητών τάχθηκε δημόσια και ο πρώην Πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα.

Επηρεάζουν οι εξελίξεις

Στο μεταξύ,  οι Βορειοηπειρώτες απανταχού της γης, παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και φόβο, τις εξελίξεις που διαδραματίζονται εδώ και μέρες στην Αλβανία. 

Από τα ίδια συναισθήματα κυριεύονται, επίσης, οι πολίτες από την Ήπειρο και κάθε γωνιά της Ελλάδος, που έχουν επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στη γείτονα χώρα. Τέλος, οι εξελίξεις στην Αλβανία έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στα Γιάννενα, αφού οι πολίτες της ακυρώνουν κρατήσεις σε καταλύματα αλλά και μονοήμερες αποδράσεις, λόγω των συνθηκών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.