Συνεχίζει να φέρνει… εκπλήξεις στο φως ο υποβρύχιος καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του καλοκαιριού. Ανάμεσα στα νέα ευρήματα της επιχείρησης ξεχωρίζουν δύο οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες αντικείμενα που έχουν ήδη ανασυρθεί από τον πυθμένα της λίμνης, αναδεικνύοντας το μέγεθος της συσσώρευσης απορριμμάτων και υλικών που παρέμεναν για δεκαετίες κάτω από την επιφάνειά της.
Υπενθυμίζεται πως η δράση καθαρισμού της λίμνης υλοποιείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του για την προστασία και αποκατάστασή της και αποτελεί τη δεύτερη φάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποβρύχιου καθαρισμού. Προηγήθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στο παραλίμνιο μέτωπο, το 2024, κατά την οποία απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες στερεών απορριμμάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνέχισης και επέκτασης της προσπάθειας.
Στη νέα φάση, οι εργασίες επεκτείνονται σε τέσσερις ακόμη περιοχές της λίμνης, στις οποίες έχει εντοπιστεί σημαντική συσσώρευση απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να καθαριστεί συνολική έκταση περίπου 328.250 τετραγωνικών μέτρων, ενώ παράλληλα γίνεται επιθεώρηση και καταγραφή της κατάστασης των κρηπιδωμάτων, καθώς και έλεγχος των κεντρικών αγωγών που καταλήγουν στη λίμνη.
Πλούσια «ευρήματα»
Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί από τους δύτες ογκώδεις μεταλλικές κατασκευές, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, βάρκες, ελαστικά οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων, κάδοι απορριμμάτων, οικιακές συσκευές και πλήθος άλλων αντικειμένων που για χρόνια παρέμεναν στον βυθό της Παμβώτιδας. Η συστηματική καταγραφή των ευρημάτων παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τις πιέσεις που δέχεται το οικοσύστημα της λίμνης και συμβάλλει στον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων προστασίας και διαχείρισης.