Έρχεται η δικαίωση για τα Πρότυπα Σχολεία!

on .

Το 1985 η «προοδευτική λαίλαπα» της μεταπολίτευσης όχι μόνο κατήργησε τα Δημόσια Πρότυπα Σχολεία, αλλά τα συκοφάντησε με βάναυσο τρόπο, προσπαθώντας να εξομοιώσει τον όρο «αριστεία» με τον μειωτικό όρο του «ελιτισμού». Η άλλη πλευρά φοβισμένη. άβουλη και άτολμη δεν αναλάμβανε καμμία πρωτοβουλία αντίδρασης ή διαμαρτυρίας με το πλαστό επιχείρημα  «δεν είναι κατάλληλο το... timing!
Οι Απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής τολμήσαμε και, το 1993, ξεκινήσαμε μόνοι μας τον αγώνα για την αναβίωση των Προτύπων Σχολείων. Όλοι οι άλλοι (πλην μεμονωμένων περιπτώσεων), πολιτικοί, Αγαθοεργά Καταστήματα, Δήμαρχοι, Νομάρχες, τοπικοί παράγοντες ή πνευματικά σωματεία των Ιωαννίνων, είτε παρατάχθηκαν απέναντι και εναντίον μας ή ήταν κρυμμένοι και εξαφανισμένοι.
Στην πορεία μας συναντηθήκαμε με τους Αποφοίτους της Βαρβακείου Σχολής, χαράξαμε κοινή πολιτική και ακολουθήσαμε κοινό σχέδιο δράσης με αποκορύφωμα την Ημερίδα που οργανώσαμε στην Παλαιά Βουλή την 20η Ιουνίου 2009. Μετά το 2009 συντάχθηκαν, σταδιακά, μαζί μας οι Απόφοιτοι και των άλλων παλαιών Προτύπων Σχολείων (Ιωνίδειος, Ευαγγελική, Ανάβρυτα, Ζάνειο, Α’ Πλάκας).
Η πρώτη επιτυχία  ήρθε μετά από είκοσι, περίπου, χρόνια έντονων και επίμονων προσπαθειών. Το 2011 με την ψήφιση του Νόμου 3966 ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στη χώρα μας τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Δυστυχώς όμως πολύ γρήγορα το «Δόξα τω Θεώ» μετατράπηκε σε «βόηθα Παναγιά». Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεωρώντας ότι η αριστεία αποτελεί «ρετσινά» υποβάθμισε τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται πλέον ότι ο θεσμός των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έχει – εν τη πράξη - καταργηθεί.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) υιοθέτησαν τις δικές προτάσεις, τις ενέταξαν στα κυβερνητικά τους προγράμματα και αντέδρασαν με κάθε νόμιμο τρόπο στους σχεδιασμούς και στις άδικες και επιζήμιες για την Παιδεία πρακτικές της κυβέρνησης.
Πρόσφατα λάβαμε γνώση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ελληνικού Προγράμματος και η οποία εκτός του ότι είναι καταπέλτης για την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, αναφέρεται συγκεκριμένα και στο χρόνιο αίτημα μας επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση: «Αποδυνάμωσε σημαντικά τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία»
Σήμερα ο συσχετισμός των δυνάμεων που υποστηρίζουν ή αντιτίθενται στην λειτουργία των Προτύπων Σχολείων διαμορφώνεται ως εξής:
Υπέρ των Προτύπων Σχολείων: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κοινή Γνώμη, Σύλλογοι Αποφοίτων Ιστορικών Προτύπων Σχολείων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων. ΕΛΠΕ Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.
Κατά των Προτύπων Σχολείων: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.
Απόντες: α) ο κατά τον νόμο θεματοφύλακας της εκπαιδευτικής παράδοσης της ιστορικής Σχολής των Ιωαννίνων και διαχειριστής της περιουσίας που ο Νικόλαος Ζωσιμάς κληροδότησε υπέρ της Ζωσιμαίας Σχολής, τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων και β) ο Δήμος Ιωαννιτών.
Κάνοντας έναν απολογισμό διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον μόνοι μας. Μετά δε από ψύχραιμη και νηφάλια εκτίμηση των πολιτικών εξελίξεων, θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε για το μέλλον και να πιστεύουμε ότι σύντομα οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας θα αποκαταστήσουν την αδικία που διεπράχθη – με βάναυσο τρόπο – εις βάρος των Προτύπων Σχολείων και ιδιαίτερα εις βάρος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΛΛΑΣ