Χωρίς βαρβάρους…

on .

Μπράβο, μπάρμπα Θύμιο, μάλλον δικαιώνεσαι… Η «αριστερή σου ματιά» στα πολιτικά πράγματα δεν ήταν λαθεμένη! (Δεξιά… σου πηγαίνουν όλα…). Έλεγες εσύ πως δεν πρόκειται να γίνουν βουλευτικές εκλογές μαζί με όλες τις άλλες το Μάιο. Όλοι οι άλλοι αμφέβαλλαν στο καφενείο! Και είχες δίκαιο… Πόσα ψηφοδέλτια να έβαζε στον… κόρφο ο Έλληνας ψηφοφόρος την ίδια Κυριακή! Θα του… γαργαλούσε τη μασχάλη πότε το ψηφοδέλτιο του ευρωβουλευτή, πότε του δημάρχου, πότε του τοπικού βουλευτή!
- Γι’ αυτό εγώ, μπάρμπα Νικόλα, είχα στοιχηματίσει και κέρδισα, πως οι βουλευτικές θα γίνουν ξεχωριστά, το Φθινόπωρο. Κέρασε τώρα τη γκαζόζα στον κερδισμένο μπάρμπα Θύμιο… (Αυτή η γκαζόζα, έγινε… πανελλήνιας εμβέλειας και κατανάλωσης!).
- Το σκεπτικό μου ήταν μελετημένο και… κοστολογημένο! Ποιος βουλευτής θα άφηνε 100 χιλιάδες ευρώ να του ξεφύγουν… Μέσα σε 8 μήνες, όλοι τους «τσιμπάνε» ένα σεβαστό ποσό και όχι μόνο αυτοί, αλλά και εκατοντάδες κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι!
Έπειτα ο Έλληνας έχει το μικρόβιο της πολιτικής… Τι θα κάναμε αν όλα τελείωναν το Μάιο; Τι θα κάναμε… χωρίς βαρβάρους; Θα μιλούσαμε για την… ανάπτυξη της Ελλάδας στο διάστημα; (Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός πάει πολύ καλά, αναπτύσσεται… Αν υπήρχε και η… γήινη ανάπτυξη, όλα θα ήταν τέλεια!).
Ενώ τώρα, με το άπλωμα των εκλογών σε βάθος χρόνου, τα πράγματα ομαλοποιούνται, έστω και… ανωμάλως! Οι πλειοψηφίες στη Βουλή διαμορφώνονται… ταχυδακτυλουργικά, τα νομοσχέδια περνάνε και οι 300… καλοπερνάνε! Και αν πέσουν «χαστούκια» στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, αυτά θα ξεχαστούν μέσα στο καλοκαίρι! Θα είναι σε πρώτο πλάνο τα μπάνια του λαού και η θερινή ραστώνη! Και ο Έλληνας, αφού γυρίσει το Σεπτέμβρη «μαυρισμένος», θα είναι έτοιμος να μαυρίσει όσους δεν τον εκφράζουν! (Θα κλάψουν… μανούλες!).
- Όπως αντιλαμβάνεσαι, μπάρμπα Νικόλα, τα πάντα είναι… «μελετημένα», πάνω σε οικονομική βάση! Δεν υπάρχουν… αμελέτητα! Ούτε… για μεζέ στο τσίπουρο! Άσε που και αυτό μας το κόψανε και τώρα μας κερνάνε μόνο γκαζόζες!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.