Μια ανάσα…

on .

 Η ζωή του ανθρώπου τα έχει όλα… Χαρές, λύπες, χαρμολύπες… Γεννητούρια, βαφτίσια, γάμοι, στην πρώτη κατηγορία! Δυσκολίες, αρρώστιες, θάνατοι, στη δεύτερη!
Τα περνάει όλα ο άνθρωπος και κάποια στιγμή κλείνει ο κύκλος του! Και εδώ δεν έχει πέραση ούτε… το πολιτικό μέσον, ούτε τίποτε! Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον! (Κάποιος… εξυπνάκιας θέλησε να παρατείνει το κλείσιμο του κύκλου, με… πολιτικά μέσα, αλλά ήρθε… άνωθεν ένα SMS και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους!).
Δυστυχώς προχθές έφυγε ξαφνικά… στα 92 ο μπάρμπα Θύμιος, μια μέρα μετά το πανηγύρι του χωριού! Γλέντησε για τα καλά την προηγούμενη βραδιά, ήπιε και λίγο παραπάνω, θέλοντας να ξεθυμάνει για την πρόσφατη εκλογική ήττα του κόμματός του, αλλά η καρδιά του τον πρόδωσε!
Ο φίλος του ο μπάρμπα Μήτσος, παρότι πολιτικός του «αντίπαλος», του διάβασε έναν… επικήδειο άλλο πράγμα… Συγκινήθηκε όλο το χωριό! Του έπλεξε το αγωνιστικό του εγκώμιο!
Μαζί είχαν πάει φαντάροι την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, αλλά και μαζί έβρασαν στο ίδιο ζουμί στην… πρόσφατη Γερμανική κατοχή της Μέρκελ και του Σόιμπλε!
Αλλά και μαζί, δυστυχώς, ανέχτηκαν να έχουν πάνω απ’ το κεφάλι τους, δεχόμενοι οικονομικές συμβουλές από τον… μεγάλο επιστήμονα του ΤΕΙ Γεωπονίας της Ολλανδίας, τον Ντάισενμπλουμ! (Όπως λέμε, πατάτες μπλουμ!).
Διάβασε λοιπόν τον επικήδειο του Θύμιου, ο φίλος του ο μπάρμπα Μήτσος. Είχε ηθική υποχρέωση! Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το παρελθόν του! Ανέφερε τους αγώνες του και την αφοσίωσή του στο κόμμα!
Τα τελευταία χρόνια ο Θύμιος χάρηκε που υπήρξαν έστω και… ίχνη αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα! Παρότι τον στρίμωξαν οικονομικά, αυτός τους υποστήριζε θερμά…
Ο Μήτσος, από την άλλη πλευρά, έκανε υπομονή μέχρι να τούρθουν… όλα δεξιά! Και του ήρθαν… Μέχρι και στον επικήδειο του Θύμιου, πήγε να δώσει μια πολιτική χροιά με τα λεγόμενά του. Η τελευταία του φράση ήταν: «Φίλε μου Θύμιο, μαζί περάσαμε όλες τις δυσκολίες και τις οικονομικές! Τώρα, με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, θα έπαιρνες και εσύ μια ανάσα, αλλά σου κόπηκε… η ανάσα ξαφνικά! Καλό ταξίδι»!
Υ.Γ.: Και συ μπάρμπα Μήτσο, πάρε μια… βαθειά ανάσα, για καλό και για κακό! Σαν πολύ χαλαρά μας ήρθε ο Κυριάκος! Μην αγριέψει απότομα…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.