Όταν έκλαψε ο Δήμαρχος…

on .

Πριν καλά – καλά αναλάβει τα ηνία του Δήμου ο κ. Ελισάφ δέχτηκε δημόσια μια απροσδόκητη και ακατανόητη πολιτικά σκληρή επίθεση από τον πρ. Δήμαρχο. Χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς και κρίσεις που ούτε συνάδουν με την προσωπικότητα του νέου Δημάρχου, αλλά και δεν ταιριάζουν σε πρόσωπο που άσκησε για τέσσερα χρόνια το αξίωμα του Δημάρχου των Ιωαννίνων.
Σταχυολογώ επιλεκτικά ορισμένα σημεία από τις δηλώσεις του: είπε «ο κ. Ελισάφ μετέρχεται πρακτικών που αποτελούν τον ορισμό της πολιτικής συναλλαγής» και «ευτελισμός της πολιτικής» και τελειώνει με το βαρύγδουπο ηθικό αξίωμα «διαφαίνεται ο απροκάλυπτος καιροσκοπισμός και η πολιτική αμνησία του κ. Δημάρχου και της Νέας Δημοτικής Αρχής»!
Εάν δεν γνωρίζαμε πρόσωπα και πράγματα του Δήμου μας, θα πιστεύαμε ότι η πόλη οδηγείται σε καταστροφή και ότι ανέλαβε τη διοίκησή της Δήμαρχος που ούτε από πολιτική διαχείριση γνωρίζει ούτε διαθέτει το ηθικό ανάστημα που πρέπει να έχει ο κάθε δήμαρχος αυτής της ιστορικής πόλης. Αλλά ευτυχώς πρόκειται για τραγέλαφο πολιτικής πρακτικής που συνήθως χαρακτηρίζει ανθρώπους της εξουσιομανίας που είτε ανέλαβαν αξίωμα μόνο με το επίθετό τους ή πίστεψαν ότι είναι οι μόνοι εκλεκτοί του λαού και δικαιούνται να διοικούν αιώνια αυτόν τον Δήμο.
Ως πολίτης δεν μπορώ να σιωπήσω μπροστά σε μια τόσο ανορθόδοξη και παλαιοκομματική συμπεριφορά, γιατί πιστεύω ότι με τη σιωπή γινόμαστε είτε συνένοχοι ενός αρρωστημένου συστήματος είτε ραγιάδες σε μια κάστα επωνύμων αριστοκρατών της πόλης.
Ξεχνά, λοιπόν, ο κ. Μπέγκας ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μόλις τον έχει καταδικάσει και έδωσε την σφραγίδα του Δήμου σε ένα πρόσωπο καθόλα γνωστό και σε όλο τον κόσμο τόσο ως επιστήμονα γιατρό, αλλά και ως πολιτικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Γιατί ο κ. Ελισάφ δεν διορίστηκε ούτε από κόμμα ούτε από τζάκι της πόλης. Επομένως οι πολίτες των Ιωαννίνων συνέκριναν πρόσωπα, αξιολόγησαν το έργο του κ. Μπέγκα και προτίμησαν το σχέδιο και το κύρος του. Άρα θα έπρεπε ο απελθών με περισσότερη ευπρέπεια να αξιολογεί τις επιλογές του νέου Δημάρχου και να κάνει την αυτοκριτική του ώστε να κατανοήσει γιατί ο κόσμος στις εξετάσεις των εκλογών τον έκρινε ως απορριπτέο.
Σήμερα χαρακτηρίζει τη συνεργασία του Δημάρχου με άλλες παρατάξεις ως «ευτελισμό» και «συναλλαγή». Ο ίδιος δεν συνεργάστηκε με ανθρώπους άλλων παρατάξεων και δεν τους έδωσε αξιώματα για να αποχωρήσουν από την παράταξη του κ. Γκόντα; Ή ποια ήταν η στάση του ως δημάρχου προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
Ας μας πει αν ποτέ άσκησε κριτική ή αποδοκίμασε κυβερνητικά στελέχη και κυβερνητικές αποφάσεις από ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε για την συμφωνία των Πρεσπών δεν τόλμησε να μιλήσει ή να αντιδράσει. Ήταν επί τέσσερα χρόνια ένας άφωνος δήμαρχος, απόλυτα ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και προκλητικά φιλικός προς τους βουλευτές του.
Ερώτημα: Αυτή η συμπεριφορά του κ. Μπέγκα επί τέσσερα χρόνια προς την προηγούμενη κυβέρνηση και προς πρόσωπα άλλων παρατάξεων δεν δηλώνει «συναλλαγή» και «ευτελισμό της πολιτικής»;
Και κάτι ακόμα: Αντέδρασε στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, αφού έβλεπε τους κινδύνους μη κυβερνησιμότητας στους Δήμους; Το είχε δίπορτο, γιατί πίστευε ότι ο κόσμος θα λειτουργούσε με εντολές και υποδείξεις των κομμάτων και απέτυχε.
Εκτίμησή μου είναι ότι ο νέος Δήμαρχος πράττει πολιτικά και ηθικά σωστά, γιατί μόνο μέσα από συνεργασίες και συγκλίσεις αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου και διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης και συμφιλίωσης προσώπων, ιδεών και αρχών.
Όσο για τον κ. Μπέγκα και τους συνεργάτες του, ας μάθουν ότι στην πολιτική ενασχόληση δεν μπορεί πάντα να είσαι ο πρώτος και όλοι οι άλλοι να παραμένουν υποτακτικοί στους επωνύμους.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ