Στερνή μου γνώση…

on .

 Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα… να γελάς!

Μπορεί με το σημερινό άρθρο, να πάμε 20 χρόνια πίσω, αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο… Εκείνη την εποχή του οικονομικού παροξυσμού του χρηματιστηρίου, έγιναν πολλά ευτράπελα και με… κόστος, για τον ευκολόπιστο Έλληνα!
Όλοι ξεχύθηκαν στη «μάχη» του εύκολου κέρδους…
Αγρότες και αγρότισσες, ξεπούλησαν τον αγροτικό κλήρο, να έχουν ρευστό, να παίξουν χρηματιστήριο και να… τριπλασιάσουν το κεφάλαιό τους! (Αγνοούσαν πως με τον τρόπο αυτό, σύντομα θα χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο…).
Αν τότε, με την ίδια… χρηματιστηριακή ορμή, καλλιεργούσαν τα κτήματά τους, σήμερα θα ήταν… αφέντες!
Δημόσιοι υπάλληλοι, με 40 χρόνια δουλειάς, παίρνοντας το εφάπαξ, έμπαιναν δυναμικά στα… βαθιά του χρηματιστηρίου, με σκοπό τουλάχιστον να… διπλασιάσουν τα χρήματά τους! (Αμ δε…).
Άλλοι, νοικοκυραίοι άνθρωποι, που το «σύστημα» τους παρέσυρε, κάνοντας τις διακοπές τους στη θάλασσα, με το ένα χέρι κολυμπούσαν και με το άλλο, έχοντας στο αυτί το κινητό, αγόραζαν μετοχές! (Αργότερα κατάλαβαν τα λάθη και τις… ενοχές!).
Κάποια χρηματιστηριακά γραφεία, είχαν απλωθεί στο… Θεσσαλικό κάμπο, σε… παράγκες και διέδιδαν ψευδώς, πως τις μετοχές τους τις παίζει, ακόμη και ο Σημίτης!
Μια ηλικιωμένη γριά, με μεγάλο ποσό που είχε κρυμμένο στο στρώμα, έκανε… περιοδεία στις Τράπεζες, μαζί με τον εγγονό της, στοχεύοντας σε υπερκέρδη!
Και ο μεγάλος «ένοχος» της υπόθεσης, οι Τράπεζες, γλεντούσαν και έπιναν εις υγείαν των κορόιδων!
Το δε πολιτικό σύστημα, ευρισκόμενο στον κόσμο του, διαβεβαίωνε πως η Ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και ο Έλληνας υπερκαταναλωτής «φούσκωνε» από υπερηφάνεια!
Σε λίγο όμως που έσκασε «η φούσκα», κατάλαβε τι του είχαν κάνει!
Και αναφώνησε: Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…

Υ.Γ.: Αλλά στη ζωή, τίποτε δεν μένει… ατιμώρητο. Ο κορωνοϊός «χτύπησε» άγρια… και τα χρηματιστήρια!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.