Το Δημογραφικό μείζον εθνικό πρόβλημα!..

on .

Η δημογραφική κρίση στην πατρίδα μας εκδηλώθηκε για πρώτη φορά απειλητικά στην αρχή της δεκαετίας του ΄80. Οι δημογραφικοί δείκτες (δείκτης γονιμότητας – γήρανση) αρχίζουν από τότε να επιδεινώνονται επικίνδυνα. Όλα τα Μ.Μ.Ε. πάρα πολλές φορές εκείνη την εποχή αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις από την πληθυσμιακή κατάρρευση. «Αργοπεθαίνει η Ελλάδα» - «εξαφανιζόμαστε πληθυσμιακά» - «Γεννάτε γιατί  χανόμαστε» - «Η Ελλάδα γηράσκει επικίνδυνα» - «Αν δε ληφθούν μέτρα, η Ελλάδα σβήνει με τη γόμα της  υπογεννητικότητάς» είναι οι βασικότεροι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος κ. Ν. Πολύζος έγραφε σε Αθηναϊκή Εφημερίδα τον Οκτώβριο του 1988: «Και οι πέτρες πια το ξέρουν ότι το Δημογραφικό Πρόβλημα έχει εξελιχθεί στη χώρα μας σε μείζον εθνικό πρόβλημα με πολύπλοκες και αφανείς επιπτώσεις». Στις 25 Νοεμβρίου του 1991 συνεστήθη κοινοβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από 23 βουλευτές όλων των κομμάτων, το επαναλαμβάνω, όλων των κομμάτων για το Δημογραφικό Πρόβλημα. 

Μετά από πολλές συνεδριάσεις και αφού κάλεσε σε ακρόαση και διάλογο ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους ειδικών ερευνητικών Κέντρων Δημογραφικών μελετών, της Εκκλησίας, των πολυτέκνων κ.τ.λ., συνέταξε το πόρισμά της, το οποίο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διαγράφει τη δημογραφική κατάσταση της χώρας μας. 

Στην εισαγωγή του το πόρισμα αναφέρει πως «τα προβλήματα του πληθυσμού κατά τον Γάλλο δημογράφο  Alfred Sauvy, είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμία χώρα δε μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή» και συνεχίζει: «Στη χώρα μας, στην οποία η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης, το Δημογραφικό Πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν της εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα». Και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαμε νέα επιτροπή· νέο πολυσέλιδο πόρισμα. Αποτέλεσμα όμως μηδέν και πάλι!

Στη Βουλή των Ελλήνων σε συζήτηση για το δημογραφικό το Φεβρουάριο του 1995 κατηγορηματικά τονίζεται ότι «η μη ύπαρξη πληθυσμιακής πολιτικής μέχρι σήμερα και η αποσπασματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού, επιδείνωσαν το πρόβλημα και είμαστε πλέον σε κατάσταση εθνικού S.O.S.». Έρευνα για το Δημογραφικό έδειξε ότι: «Η μείωση της γονιμότητας είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί αν οι γυναίκες αποκτήσουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών… ο επιθυμητός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 2,3 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας».

Από το 10ο συνέδριο πολυτέκνων που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 σας μεταφέρω σπουδαία συμπεράσματα – μηνύματα. Το πρώτο έρχεται από τον πρ. Ευρωβουλευτή κ. Κων/νο Χρυσόγονο: «Η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει απλώς ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά την εφιαλτική προοπτική της συρρίκνωσης και ταυτόχρονα της νέας διασποράς του πληθυσμού της. Εάν οι σημερινές πληθυσμιακές τάσεις συνεχισθούν και ενταθούν ως το τέλος του 21ου αιώνα, τότε απειλείται η ίδια η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στην ιστορική του κοιτίδα, δηλαδή τον ελλαδικό χώρο».

Το δεύτερο από τον πρ. Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά: «Η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων, σε συνδυασμό με την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων μας για εργασία στο εξωτερικό, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.  Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέχει στις πολυμελείς οικογένειες σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με εμφανή τον κίνδυνο της μουσουλμανοποίησης της Ευρώπης, πρέπει οπωσδήποτε να κατανοήσουμε πως η πολύτεκνη οικογένεια δεν προσφέρει απλά νέα μυαλά, φρέσκο εργατικό δυναμικό και νέες δυνατότητες παραγωγής πλούτου και ευημερίας, αλλά κυρίως είναι στυλοβάτης των αρχών, των αξιών, της παράδοσης και της ελληνικής κοινωνίας».

Το τρίτο από τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Νατσιό: «Κάποτε πλησίασε τον τροπαιούχο νομπελίστα μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη, ένας ξένος διαπρεπής συνομιλητής, ‘πειράζων αυτόν και λέγων’: ‘μα πιστεύετε σοβαρά ότι είστε πραγματικά απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;’. Απαντά ο Σεφέρης: ‘Όχι. Είμαστε απόγονοι μονάχα της μάνας μας, που μας μίλησε Ελληνικά, που προσευχήθηκε Ελληνικά, που μας νανούρισε με παραμύθια για τον Οδυσσέα, τον Ηρακλή, το Λεωνίδα και τον Παπαφλέσσα και ένιωσε την ψυχή της να βουρκώνει τη Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θεανθρώπου’.

Δεν ξέρουμε αν κατάλαβε ο ‘πειραστής’ ξένος την απάντηση του ποιητή, ο οποίος εξυμνεί την μάνα τη Ρωμιά και την οικογένεια, πριν αυτή ανοίξει τα πορτοπαράθυρα της και εισβάλλουν στο ευλογημένο καταφύγιο του γένους, ο μαγαρισμένος αγέρας του δήθεν εξευρωπαϊσμού μας. Και η κρίση ‘τηγανίζει’ και ταλανίζει κυρίως την οικογένεια, η οποία παραμένει, παρά τη σφοδρή πολεμική που δέχεται, η Μεγάλη του Γένους Σχολή».

Για το Δημογραφικό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ενός εκλεκτού Ιεράρχη, του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου. Σ’ ένα άρθρο του με τίτλο «Θέλω να προκαλέσω όσους ευθύνονται για τη σύγχρονη γενοκτονία των ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ» στο περιοδικό της Π.Ε.ΦΙ.Π., μεταξύ των άλλων τονίζει: «Τούτη την ώρα το υπ’ αριθμ. 1 πρόβλημα της πατρίδας μας, η βόμβα στα θεμέλια της είναι η υπογεννητικότητα ή αλλιώς το δημογραφικό πρόβλημα. Η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς. Οι εχθροί είναι εντός των τειχών. Βρίσκονται σε πολλά από τα σπίτια μας, στα υπουργικά γραφεία και στα βουλευτικά έδρανα, στα νοσοκομεία και στα μαιευτήρια μας».

Πριν λίγο καιρό σε τοπική εφημερίδα ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής, της Ν.Δ. έγγραφε για το Δημογραφικό: «Έχουμε μπροστά μας ένα θηριώδες πρόβλημα που αν δεν το λύσουμε τώρα, αυτή η πατρίδα στο μέλλον θα είναι ένα ιστορικό κειμήλιο. Ο πρωθυπουργός προεκλογικά συναντήθηκε με το Γενικό Συμβούλιο της Α.Σ.Π.Ε. προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει στην αντιμετώπιση του Δ.Π. που είναι μακροπρόθεσμα ένα από τα σημαντικότερα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στη συνάντηση πως για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και στη στήριξη της οικογένειας, προφανώς σημαντικό ρόλο παίζει η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών οι οποίες καλούνται να σηκώσουν ένα δυσανάλογο μεγάλο βάρος για την επιλογή τους να κάνουν μια ωραία και μεγάλη οικογένεια».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολυτέκνους συμπολίτες μας ότι σε κάθε περίπτωση «θα βρείτε συνομιλητές οι οποίοι αντιλαμβάνονται και πιστεύουν στο θεσμό της οικογένειας και της δεμένης οικογένειας».

Αυτά τα λίγα από λόγια και επισημάνσεις. Η πραγματικότητα όμως ποια είναι; Ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει περίτρανα τη χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος:

Εικόνα: Ζοφερή· μαύρη κατάμαυρη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αθέατη γενοκτονία. Πορευόμαστε την οδό νεκροταφείου…