Αγνώριστο μετά το «λίφτινγκ» το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων

on .

DHMOTIKO ODEIO 13 6 18

• Σχεδόν… αγνώριστο παραδόθηκε χθες το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων μετά το «λίφτινγκ» που του έγινε, το οποίο ήταν τελείως απαραίτητο! Η επίσημη παραλαβή του ανακαινισμένου Δημοτικού Ωδείου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Κωσταντίνου Γκόγκου.
Στις δηλώσεις που έγιναν ο κ. Μπέγκας τόνισε μεταξύ άλλων πως στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν να γίνει μια συνολική παρέμβαση στα κτίρια του Πνευματικού Κέντρου, μιλώντας για μια «επένδυση στον πολιτισμό». Για το Δημοτικό Ωδείο ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κτίριο για την πόλη, προσθέτοντας ότι η ανακαίνισή του του προσδίδει και την αισθητική αξία που του αρμόζει.
«Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι όμορφο υπάρχει στην πόλη, είτε είναι δημόσιος χώρος είτε κτίριο. Αξίζει αυτή η προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας, για την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιστορικό κτίριο
Από την πλευρά του ο κ. Γκόγκος αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου το οποίο κατασκευάστηκε το 1895 από τον τότε Δήμαρχο της πόλης μας Χαϊρή Πατσαντάν για να στεγάσει το Δημαρχείο της πόλης, χρήση που διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ‘70 και τη μεταφορά του Δημαρχείου στο σημερινό κτήριο. Και αυτό, όπως και το διπλανό που χτίστηκε το 1955 από τον τότε Δήμαρχο Γρηγόρη Σακκά για να στεγάσει το ληξιαρχείο, αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια σημεία καθημερινής αναφοράς των πολιτών.
Η συνέχιση του βίου τους, με την παραχώρηση στο Πνευματικό Κέντρο και τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου, τους επέτρεψε να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ιστορίας μας.
«Σήμερα σε αυτά τα κτίρια υπάρχει μια πολύτιμη νησίδα δημιουργίας και πολιτισμού, με τα τμήματα, τις σχολές, τις Ορχήστρες και τα σύνολα του Ωδείου μας. Είναι συνδεδεμένα με τις αναμνήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας που εδώ πήραν τα πρώτα τους μουσικά ερεθίσματα και βάσεις στη μουσική, που έφεραν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Είναι λοιπόν μια ζωντανή παλλόμενη καρδιά πολιτισμού, που και σήμερα κτυπά δυνατά και εύρυθμα», τόνισε ο κ. Γκόγκος για να συμπληρώσει: «Όπως γνωρίζετε η Δημοτική Αρχή, το Πνευματικό Κέντρο και εγώ προσωπικά, έχουμε δεσμευτεί να ολοκληρώσουμε ένα συνολικό έργο συντήρησης και αποκατάστασης των πολιτιστικών μας υποδομών. Γιατί αποτελούν τη βάση και την αφετηρία κάθε προσπάθειας, κάθε σχεδιασμού».
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου αναφέρθηκε και στην επιλογή του χρώματος του κτιρίου λέγοντας ότι «διαλέξαμε ένα ζωηρό και έντονο χρώμα, που έχει τις ρίζες του στην πορφύρα του Βυζαντίου, αλλά και τις πολυπολιτισμικές και διεθνείς καταβολές που συγκρότησαν την πόλη μας. Άλλωστε είναι ένα χρώμα που αρμόζει σε μια παλλόμενη καρδιά πολιτισμού»!
Τέλος, η Διευθύντρια του Ωδείου Χρυσούλα Μαρούλη μίλησε «για την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε στο Ωδείο τα τελευταία 20 χρόνια», μια παρέμβαση που ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ