Διασυνοριακό έργο Ηπείρου - Απουλίας για καινοτόμα προϊόντα τυροκομίας

on .

TYRIA

• Με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Αλέξ. Καχριμάνη, έγινε στα Γιάννενα την Τρίτη η εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Πρόγραμμα  Inter­reg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για έργο, που έρχεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η κρίση στον κτηνοτροφικό τομέα.
Έχει στόχο  την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων τυροκομίας κυρίως με βάση το πρόβειο και αίγειο γάλα και της τυποποίησης πρόβειου, αίγειου και μοσχαρίσιου κρέατος από εγχώριες φυλές.  Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του  τόνισε την ανάγκη τόνωσης του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της, την τεράστια ιστορία και παράδοσή της στην αιγοπροβατοτροφία, την ποικιλομορφία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών των βοσκοτόπων της και φυσικά στην παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας.
Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια με την Περιφέρεια Επικεφαλής Εταίρο, ενώ επίσης, ως εταίρος από την Ελλάδα συμμετέχει και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, καθώς και τρεις Ιταλοί εταίροι και συγκεκριμένα, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια. Ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο συμμετέχει τέλος, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ