Κατά των συμβάσεων ΕΟΠΥΥ και τα Σωματεία Συνταξιούχων Ιωαννίνων

on .

TOMY 1H KENTRO

• Δεν φαίνεται να… συγκινούν το Υπουργείο Υγείας οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, αλλά και των ασφαλισμένων, για το νέο σύστημα επισκέψεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στο τέλος, για μια ακόμη φορά, τη… νύφη θα πληρώσουν οι πολίτες!
Τις καινούργιες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν, με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημοσίου Νομού Ιωαννίνων, τονίζοντας πως επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις ιατροφαρμακευτικές παροχές και φέρνουν νέα χαράτσια στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «ανάμεσα στα άλλα όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι κ.ά.) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου την επίσκεψη. Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται - και η κυβέρνηση φυσικά- τι παραπέρα εμπορευματοποίηση προεξοφλούν αυτές οι ρυθμίσεις…».
Η Νέα Δημοκρατία
Για το «μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ναυάγιο στο χώρο της Υγείας» κάνουν λόγο με χθεσινή κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. βουλευτής Επικρατείας Βασ. Οικονόμου και ο Αν. Τομεάρχης βουλευτής Αχαΐας Ι. Φωτήλας.
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρουν «η πολυδιαφημισμένη -αλλά πολυδάπανη, παντελώς πρόχειρη και αποσπασματική- “νέα” Πρωτοβάθμια Υγεία που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, μετά το φιάσκο με τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες και υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, περνά τώρα στο επόμενο στάδιο: Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, κατήγγειλε χθες τις 1.950 συμβάσεις με ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν ανελλιπώς τους ασφαλισμένους, και έθεσε σε ισχύ πλέον νέες συμβάσεις με τους αόρατους οικογενειακούς γιατρούς της “μεταρρύθμισης”, προκαλώντας υγειονομικό χάος στη χώρα και σκορπίζοντας ανασφάλεια και σύγχυση σε ασφαλισμένους, ασθενείς και επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας…».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με χθεσινή δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. Κ. Μπαργιώτα, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αγνοεί τους πάντες, περιφρονεί τους γιατρούς και οδηγεί τους ασθενείς σε αδιέξοδο.
«Το νέο σύστημα θα αναγκάσει ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων πολιτών και των συνταξιούχων, αυτών δηλαδή που στηρίζουν οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ στην αδήριτη ανάγκη να πληρώνουν στο 100% όλες τις δαπάνες υγείας που χρειάζονται. Αυτός είναι ο στόχος: Η περικοπή που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Τρόικα θα εξοικονομηθεί ακριβώς έτσι: Ο λογαριασμός, για ακόμη μια φορά, στους πολίτες», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και επισημαίνει σε άλλο σημείο: «αντί να συνεχίσει την μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ και της ενοποίησης όλων των διαθέσιμων υπηρεσιών της ΠΦΥ, εμμένει στην ήδη χρεοκοπημένη ιδέα των ΤΟΜΥ. Για χάρη τους δεσμεύτηκε στην τρόικα για πρωτοφανείς περικοπές. Έχοντας κάνει την αρχή με την αφαίρεση 600 εκατομμύριων από τον προϋπολογισμό υγείας, συνέχισε με το πετσόκομμα του Ενιαίου Κανονισμού Παρόχων του ΕΟΠΠΥ για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της για το 2018 με το ξεφόρτωμα των δαπανών πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες. Από σήμερα τα φάρμακα, οι εξετάσεις και η επίσκεψη στο γιατρό κοστίζουν πολύ περισσότερο για τους Έλληνες…».