Στο ΣτΕ προσφεύγουν γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τον θεσμό του «οικογενειακού γιατρού»!

on .

GIATROS SYNTAGOGRAFHSH

• Το αλαλούμ που επικρατεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μετά την έναρξη ισχύος του «οικογενειακού γιατρού» από 1η Αυγούστου, οδήγησε την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της μονομερούς κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.
Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της (την υπογράφουν η Πρόεδρος Άννα Μαστοράκου και ο Γραμματέας Χρ. Παπασιδέρης) ο λόγος που την οδήγησε να προσφύγει στην Δικαιοσύνη είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών!

Τραγελαφική κατάσταση
Κάνει λόγο για τραγελαφική κατάσταση στην ΠΦΥ «με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό ιατρό μετά από απανωτά τηλέφωνα σε παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα»!
Σύμφωνα με την Ένωση «η συνέχεια της αναζήτησης στις τοπικές μονάδες, κέντρα υγείας αποβαίνει πολλές φορές άκαρπη καθώς τους γνωστοποιείται ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό. Για τους τυχερούς που εξασφάλισαν ηλεκτρονική πρόσβαση και δήλωση εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό, δεν υπάρχει γνωστοποίηση της περαιτέρω διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της εγγραφής και την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου, γεγονός που απαιτεί χρόνο καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες ή εξοικείωση των υπαλλήλων με την πλατφόρμα εγγραφής».

Επιβαρύνονται οι ασθενείς
Και προσθέτει σε άλλο σημείο ότι «η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία. Άλλοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου εισπράττουν την άγνοια του προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των συμβεβλημένων γιατρών, οι νέες συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς ανέρχονται σε 465, ενώ επιπλέον 280 γιατροί υπηρετούν στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.). «Λιγότεροι από 1.000 ιατροί για 11 εκατ. Έλληνες», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.