Σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

on .

LOYKETO

• Σε δεινή οικονομική θέση συνεχίζει να βρίσκεται περίπου 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έχοντας οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αλλά και καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα. Η κατανάλωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με την πλειονότητα των πολιτών να συνεχίζει να αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις δανειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια τα χρέη να συσσωρεύονται, καθιστώντας αδύνατη την ομαλή λειτουργία τους. Ακόμη και ο τουρισμός φαίνεται μέχρι στιγμής να μην τους έχει δώσει την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο έχουν ανάγκη, καθώς μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς εμποδίζει την ανάκαμψή τους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, "το 55% των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή περίπου 350.000 επιχειρήσεις, βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, με τα χρέη στο Δημόσιο και στις τράπεζες να "τρέχουν". Εάν κλείσουν, θα οδηγηθούν στην ανεργία τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι".

Αδυναμία
Χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως είναι οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Real News» ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., επισημαίνοντας ότι οι κατασχέσεις ουσιαστικά "κατεβάζουν" τους διακόπτες ρευστότητας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα, αλλά ούτε και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιτίας των υπερβολικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της κατανάλωσης, έχουν εγκλωβίσει πάρα πολλούς συναδέλφους μας σε έναν φαύλο κύκλο. Εργάζονται σκληρά προκειμένου να καλύπτουν - έστω και μερικώς - τις υποχρεώσεις τους, ξεχνώντας τι σημαίνει κέρδος, αναβάθμιση επιχείρησης, επένδυση», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Κλείνουν οι ΜμΕ
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Στα χρόνια της κρίσης έχουν βάλει λουκέτο περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και περίπου 800.000 εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην ανεργία. Μάλιστα, 181.237 επιχειρήσεις απασχολούν από 1 έως 4 άτομα, ενώ 450.000 επιχειρήσεις δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο. Ειδικά σε τομείς όπως είναι η εστίαση ή η βιοτεχνία η κατάσταση είναι δραματική. Το μοναδικό μέλημα των περισσότερων επιχειρηματιών είναι απλώς να παραμένουν ενεργοί, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση.