ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Σεβαστείτε τους Hπειρώτες κτηνοτρόφους…»

on .

KAXRIMANHS SEPT 2018

• Με… νύχια και με δόντια κρατούν η ΔΩΔΩΝΗ και κάποιες μικρότερες γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου σε ένα καλό επίπεδο τις τιμές γάλακτος που δίνουν στους παραγωγούς. 

Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν έναν ιδιαίτερα αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις του κλάδου σ’ όλη τη χώρα, που χρησιμοποιούν φτηνό εισαγόμενο γάλα για τα προϊόντα τους, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ΠΟΠ και τα πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές!
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος κάλεσε και δημόσια τις τοπικές εταιρίες να σέβονται τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους. Ο Περιφερειάρχης μίλησε επίσης και για διάφορα άλλα ζητήματα αγροτικού ενδιαφέροντος όπως οι χάρτες βόσκησης, το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος και τα τρία υπό ίδρυση Κέντρα Καινοτομίας στην Ήπειρο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαδικασία καθαρισμού τάφρων και ρεμάτων ενόψει χειμώνα.
Έκκληση για τις τιμές
Με αφορμή την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και τον καθορισμό της τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος, ο Αλ. Καχριμάνης τόνισε χθες ότι οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες πρέπει να δείξουν σεβασμό προς τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα πρέπει τουλάχιστον και φέτος να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και να μη τις μειώσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το θέμα αυτό είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., τα οποία του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σε άλλα μέρη της Ελλάδος γίνεται όργιο εδώ και δύο χρόνια με εισαγόμενο γάλα. Εγώ ζητάω από τους δικούς μας να διατηρήσουν τις περσινές τιμές. Κι αν κάποιος πήρε φόρα να ανακοινώσει άλλες τιμές δείχνει ότι δεν σέβεται τους Ηπειρώτες».
Οι χάρτες βόσκησης
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του κασκαβάλ ως τυρί Π.Ο.Π. αλλά και σε επικοινωνία που είχε με τη νέα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, για την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης και την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας από τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος. Όπως ανέφερε, «η Ήπειρος, θα προηγηθεί στην εκπόνηση των χαρτών, γιατί ήταν η μόνη Περιφέρεια που είχε σχεδιάσει και λειτουργήσει το πρόγραμμα είσπραξης των τελών ανά Δήμο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ήμασταν πρότυπη Περιφέρεια».
Ακτινίδια – τιμολόγιο ΔΕΗ
Παρέμβαση έκανε ο κ. Καχριμάνης προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αρθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος των ακτινιδοπαραγωγών, με διάταξη που προωθείται και βρίσκεται σε διαβούλευση γέως την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου ια την υποχρεωτική εξαγωγή των ακτινιδίων σε συσκευασίες μέχρι των 20 κιλών. «Αυτό είναι παγκόσμια ‘εφεύρεση’, δεν ισχύει για κανένα άλλο φρούτο και ζητάμε να μην ισχύσει και για τα ακτινίδια», τόνισε.
Στο μεταξύ, με έγγραφό του προς τη ΔΕΗ Α.Ε. ζητάει την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Σεπτεμβρίου που έθεσε, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος. Όπως ανέφερε, «δεν προλαβαίνουν να ετοιμαστούν οι αγρότες για αυτές τις καταστάσεις και θεωρώ ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε».
Τα Κέντρα Καινοτομίας
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στην προώθηση μελετών για τη λειτουργία τριών Κέντρων Καινοτομίας σε τομείς του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για τις Μελέτες Σκοπιμότητας για το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος Περιφέρειας Ηπείρου, το Κέντρο Αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης ζώων και το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών Ηπείρου.
Όπως είπε, «έχουμε εντοπίσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην τυποποίηση των προϊόντων. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δράσεις, όπως το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα βοηθήσουν πολύ να στηθούν νέες επιχειρήσεις. Αλλά το κυριότερο, θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, που δυστυχώς με τα κυκλώματα που υπάρχουν, όπως και στο γάλα, έχουν φτάσει να μην μπορούν να πετύχουν καμία τιμή στην προσφορά των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά».
Οι καθαρισμοί τάφρων
Σχολιάζοντας τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο Αλ. Καχριμάνης τη χαρακτήρισε εποικοδομητική, τονίζοντας πως ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν αυτό των καθαρισμών τάφρων και ρεμάτων. Η Ένωση Περιφερειών έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της διάταξης που περιλαμβάνεται στον «Κλεισθένη 1», με την οποία η αρμοδιότητα περιέρχεται αποκλειστικά στις Περιφέρειες. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρηματοδότηση των Περιφερειών για το έργο του καθαρισμού, αλλά και με τον τρόπο που αυτοί θα γίνονται (αδειοδοτήσεις κλπ). «Αν ξεκινήσουμε για αδειοδοτήσεις ώστε να καθαρίσουμε ένα ρέμα ή μια τάφρο, τότε μπορεί να κάνουμε τέσσερα, πέντε και δέκα χρόνια για να καθαρίσουμε. Πρέπει να γίνουν ταχύτατα νομοθετικές ρυθμίσεις, ενόψει της χειμερινής περιόδου», κατέληξε.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ