Το Επιμελητήριο «στρατεύεται» στη διεκδίκηση Φυσικού Αερίου

on .

FYSIKO AERIO

• Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι ο πρώτος τοπικός φορέας που ανταποκρίνεται στο δημόσιο κάλεσμα του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα για τη δημιουργία ενός «μετώπου», το οποίο θα διεκδικήσει δυναμικά από την Πολιτεία τη σύνδεση της Ηπείρου με τα δημόσια δίκτυα παροχής φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρός του Ιωάννης Μήτσης με επιστολή του προς τον κ. Μπέγκα επισημαίνει τη διαθεσιμότητα του φορέα, ως επίσημου εκπροσώπου του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, για την εκστρατεία διεκδίκησης φυσικού αερίου, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα είχε η φθηνή ενέργεια τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, για τις οποίες σημειώνει πως θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, με την επισήμανση πάντως ότι έχει καθυστερήσει τραγικά η προσπάθεια. Σε περίπτωση που το παράδειγμα του κ. Μήτση ακολουθήσουν κι άλλοι τοπικοί φορείς, θα αποδειχθεί και στην πράξη αυτό που ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έχει δηλώσει για κοινή προσπάθεια διεκδίκησης φυσικού αερίου ή όχι!

Πανηπειρωτικό «μέτωπο»
Με κοινοποίηση και στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου την επιστολή του προς τον Θωμά Μπέγκα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου για τη συγκρότηση ενός πανηπειρωτικού «μετώπου» που θα θέσει επίσημα στην Πολιτεία το αίτημα της επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Εξέλιξη που, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου Α.Ε., παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον για την περιοχή μας.
Ο κ. Μήτσης επανέρχεται με την επιστολή του και στο θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου με τη Βόρεια και την Ανατολική Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως πρώτης προτεραιότητας έργο.

H επιστολή Μήτση
Η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων προς το Δήμαρχο Ιωαννιτών έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
Το έργο της επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου στην Ήπειρο και στο Νομό Ιωαννίνων, θεωρείται από εμένα προσωπικά αλλά και από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, ως εκ των ων ουκ άνευ παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των Επιχειρήσεων - Μελών μας, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής τους, και ως εκ τούτου, είναι ένα έργο υποδομής, το οποίο υποστηρίζουμε ολόθερμα και ζητάμε από τη σημερινή, το ζητούσαμε από την προηγούμενη και θα συνεχίσουμε να ζητάμε και από την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, να το δρομολογήσει.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΕΔΑ από την ημερίδα της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ομολογώ ξάφνιασαν και εμάς και παρά τις περί του αντιθέτου προηγούμενες διαβεβαιώσεις από ειδήμονες και μη, για προγραμματισμό των έργων επέκτασης του δικτύου στην Ήπειρο, πολύ ενωρίτερα από το μακρινό 2036 (!), φαίνεται ότι η περιοχή μας δεν έχει θέση στο μεσοπρόθεσμο έστω, πλάνο ανάπτυξης των Δικτύων Διανομής Αερίου.
Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι όντως, απαιτείται η σύμπηξη ενός «μετώπου» που θα διεκδικήσει δυναμικά και με αξιώσεις το έργο. Στεκόμαστε δίπλα σας ή ένα βήμα πίσω, εφόσον προτίθεστε να αναλάβετε εσείς την πρωτοβουλία του συντονισμού των φορέων της Ηπείρου, ελλείψει άλλου «τολμηρού» ενδιαφερόμενου. Οι καιροί ου μενετοί και για να ακριβολογώ, στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε καθυστερήσει τραγικά!
Με την ευκαιρία δε της παρούσης, εκτιμώ πως αντίστοιχης έντασης και σημασίας προσπάθεια, οφείλουμε να καταβάλλουμε και για τη διεκδίκηση ενός άλλου σημαντικού έργου υποδομής για την Ήπειρο και το Νομό Ιωαννίνων, τη σιδηροδρομική σύνδεση με το βορρά μας και με τις ανατολικές προς εμάς, περιοχές της επικράτειας. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θεωρεί το συγκεκριμένο έργο ως πρώτης προτεραιότητας αλλά η πολιτεία, όπως καταδεικνύουν δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση».