«Κώδωνας» κινδύνου και για τα πλατάνια στην Παραλίμνιο

on .

PLATANOS PARALIMNIO KOPSIMO

• Δυστυχώς, έφτασε και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, ο μύκητας που έχει αφανίσει χιλιάδες δέντρα σ’ όλη την Ήπειρο. 

Το γεγονός αυτό πρέπει να θέσει σε συναγερμό τους τοπικούς φορείς, ειδικά τον Δήμο Ιωαννιτών και το Δασαρχείο.
Σε περίπτωση που το έλκος πατήσει… πόδι στην Παραλίμνιο, τότε η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και η φυσιογνωμία του ωραιότερου σημείου της πόλης μας θα αλλάξει δραστικά με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Μόλο, τους επισκέπτες και φυσικά τους ίδιους τους Γιαννιώτες.
Κρούσματα εδώ κοντά!
Κρούσματα πλατάνων που ξεραίνονται λόγω μεταχρωματικού έλκους έχουν εμφανιστεί ήδη σε περιοχές όπως το Πέραμα, η Ανατολή και οι Λογγάδες, δηλαδή περιμετρικά της πόλης. Χθες το πρωί, μάλιστα, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε στην απομάκρυνση ενός νεκρού δένδρου στην Παραλίμνιο, τόσο για λόγους επικινδυνότητας όσο και για να εξεταστεί η πιθανότητα προσβολής του από τη νόσο των πλατάνων.
Για το λόγο αυτό άλλωστε βρέθηκε στα Γιάννενα ένας από τους πλέον ειδικούς επί του θέματος, ο Δρ δασολόγος - φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων. Ο κ. Τσόπελας επέβλεψε τη διαδικασία απομάκρυνσης του δέντρου ενώ συνέλεξε και δείγματα προκείμενου να εξεταστούν για τη νόσο των πλατάνων.
Απαιτείται προσοχή
Πάντως, από μια πρώτη ματιά ο κ. Τσόπελας, ήταν καθησυχαστικός καθώς δεν διέκρινε σημάδια της νόσου των πλατάνων στο νεκρό δέντρο που απομακρύνθηκε από την Παραλίμνιο, αποδίδοντας τη νέκρωσή του σε αβιωτικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά, επέστησε την προσοχή στους υπεύθυνους του Δήμου Ιωαννίτων καθώς κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί ήδη πολύ κοντά στην πόλη.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόπελας, «καθώς τα προσβεβλημένα δένδρα δε δύνανται να ιαθούν, καλούμαστε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τα υγιή αποφεύγοντας παρεμβάσεις στα δέντρα (κλαδέματα, αμμοληψίες κ.λπ.) και απολυμαίνοντας τα εργαλεία. Τα μολυσμένα δένδρα πρέπει να νεκρώνονται και να καταστρέφονται. Είναι καλό, τέλος, να υποσημειώσουμε ότι τα εν λόγω ξύλα είναι ακατάλληλα για καύση, αφού ακόμα και έτσι ο μύκητας μεταδίδεται».