Οι Δήμοι «σύμμαχοι» των Νέων Αγροτών

on .

NEOI AGROTES SYNEDRIO

• Η ενασχόληση των νέων ανθρώπων με τον πρωτογενή τομέα, είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξής του, αρκεί βέβαια να παρουσιαστούν οι σωστές κατευθύνσεις και φυσικά να στηριχθούν έμπρακτα οι επίδοξοι παραγωγοί.
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο για τους νέους αγρότες, όσο και γι’ αυτούς που ασχολούνται
θεσμικά με την αγροτική παραγωγή να ακουστούν τα προβλήματα του κλάδου και να κατατεθούν προτάσεις, ήταν το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που έγινε στη Λιβαδειά. Σ’ αυτό συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, υπεύθυνη για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, Βάσω Μέγα, συνοδευόμενη από μια ομάδα νέων και δραστήριων αγροτών από το Δήμο Ιωαννιτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών, Χάρη Λιούρη.
Κατά τον χαιρετισμό της στο συνέδριο η κ. Μέγα μίλησε για το ρόλο των Δήμων, οι οποίοι – όπως είπε – μπορούν ν’ αποτελέσουν έναν πολύ καλό σύμμαχο για όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.

Οι δράσεις του Δήμου
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει η Αντιδημαρχία Ανάπτυξης στα Γιάννενα, με την πιο φιλόδοξη προσπάθεια να εντοπίζεται στο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Όπως είπε η κ. Μέγα στόχο έχει αρχικά την καταγραφή και στη συνέχεια την παροχή διαθέσιμων δημοτικών εκτάσεων που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους αγρότες με ευνοϊκούς όρους, προκείμενου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.
Επίσης αναφέρθηκε στην σύσταση μιας συμβουλευτικής – γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των φορέων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα σε όφελος των αγροτών – παραγωγών της περιοχής.
Σύμφωνα με την κ. Μέγα είναι ξεκάθαρη πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών να βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη του τόπου. «Για το λόγο αυτό έχουμε καταφέρει να εντάξουμε στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος δεκάδες αγροτικούς δρόμους εξασφαλίζοντας καλύτερες υποδομές στους ανθρώπους της παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στήριγμα της οικονομίας
Και σε άλλο σημείο του χαιρετισμού της επεσήμανε ότι «στις δύσκολες εποχές που ζούμε που η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να στηρίξει την οικονομία μας οι νέοι αγρότες πρέπει να είναι οι συνεργάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει. Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές παραγωγής, να εκσυγχρονιστούμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες υπό το φως των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων και γιατί όχι να προτείνουμε τις αλλαγές που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν στο νομοθετικό πλαίσιο…».