Απαιτείται επαγρύπνηση γιατί η γρίπη… είναι εδώ!

on .

GRIPH

Μπήκαμε στον Νοέμβριο και πέρα από τα… φύλλα που πέφτουν, η έλευση του συγκεκριμένου μήνα σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου αιχμής της γρίπης, η οποία διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο περίπου.
Ήδη πολλοί Γιαννιώτες είναι... κρεβατωμένοι, ενώ οι γιατροί δίνουν στους πολίτες μία σειρά από χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουν την ασθένεια. Φυσικά, καλύτερη αντιμετώπιση από την πρόληψη δεν υπάρχει και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή δεν είναι άλλη από τον έγκαιρο εμβολιασμό!

Γρίπη και κρυολόγημα
Μόλις αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη γρίπη με άλλες ασθένειες. Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, για παράδειγμα, η γρίπη «χτυπάει» ξαφνικά και έντονα με υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, γενικευμένο πόνο στο σώμα και κόπωση. Αυτά δεν έχουν σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Μια γρίπη στέλνει τον ασθενή απευθείας στο κρεβάτι, αλλά πιθανότατα δε θα διαρκέσει όσο ένα κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να κρατήσει ακόμα και εβδομάδες με ήπια συμπτώματα.

Απλές συμβουλές
Οι συμβουλές που δίνουν οι περισσότεροι γιατροί όταν ρωτώνται για το πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τη γρίπη είναι σε γενικές γραμμές οι εξής: Πλύσιμο χεριών τακτικά και ειδικά πριν από τα γεύματα. Απολύμανση όλων των επιφανειών στο σπίτι με τις οποίες ένας ασθενής έρχεται καθημερινά σε επαφή. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την τακτική άσκηση, τον έλεγχο του στρες και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Αντιμετώπιση
Η γρίπη είναι ιός, δεν είναι τα βακτήριο, οπότε τα αντιβιοτικά (που σκοτώνουν τα βακτήρια) δεν είναι αποτελεσματικά. Τα βασικά που πρέπει να κάνει όποιος νοσήσει είναι να πίνει πολλά υγρά όπως νερό, χυμούς και σούπες, να κάνει εισπνοές με ατμό ή να χρησιμοποιεί σπρέι για τη ρινική συμφόρηση, να κάνει γαργάρες με ζεστό, αλμυρό νερό και να παίρνει ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη για την ανακούφιση από τους πόνους στο σώμα και τον πυρετό.

Αναγκαίο το εμβόλιο
Πιο σημαντικό απ' όλα, είναι να κάνει ο πολίτης το αντιγριπικό εμβόλιο! Το ιδανικό είναι να το γίνει αυτό τώρα, δηλαδή τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Το αντιγριπικό εμβόλιο θα μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσει κανείς τον ιό, ενώ παράλληλα θα μειώσει και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση που δεν καταφέρει να τον αποφύγει. Τα φαρμακεία στα Γιάννενα διαθέτουν εμβόλια τα οποία μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου» (μικρά παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα).