Η «Πίνδος» έγινε 60 και κοιτάζει προς το μέλλον με αισιοδοξία!

on .

DEKSIOSH PINDOS

• Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να φανταστούν οι επτά παραγωγοί που το μακρινό 1958 ίδρυσαν τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ότι η μικρή εκείνη εταιρία θα μετεξελίσσονταν, 60 χρόνια μετά, σε έναν πραγματικό επιχειρηματικό γίγαντα.
Αυτό ακριβώς είναι η «Πίνδος» σήμερα, η οποία με τα 500 μέλη – μετόχους, τους 50 συνεργαζόμενους παραγωγούς και τους 1.200 εργαζόμενους αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεταιριστική βιομηχανία της χώρας, κυριολεκτικά μία «ατμομηχανή» της τοπικής οικονομίας, σε έναν τόπο φτωχό κατά τα άλλα που δεν φημίζεται για τη βιομηχανική του δραστηριότητα.
Γιορτάζοντας φέτος τα 60 του χρόνια, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, το οποίο μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία, μετά τις «τρικυμίες» από τις οποίες το καράβι βγήκε σώο και ασφαλές, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του Ανδρέας Δημητρίου στο πλαίσιο της λαμπρής εκδήλωσης που διοργάνωσε η επιχείρηση το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Grand Serai», σε μία αίθουσα κατάμεστη από κόσμο.

Ο Ανδρέας Δημητρίου
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ανδρέας Δημητρίου, ένας άνθρωπος που κράτησε σταθερά το «τιμόνι» της επιχείρησης τα τελευταία δύσκολα χρόνια, κατορθώνοντας, μαζί με τους συνεργάτες του, να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις δυσκολίες και τις προκλήσεις και να ξαναβάλουν την «Πίνδο» σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συνεταιρισμού και τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του, ενώ έκανε γνωστό ότι σήμερα παράγει 40 εκατομμύρια κοτόπουλα ετησίως κι έχει κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ.
«Η ‘Πίνδος’ όμως δεν είναι μόνο αριθμοί και εγκαταστάσεις. Είναι κυρίως οι άνθρωποί της, οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέσα στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν κατά 300 άτομα», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το όραμά μας παραμένει το ίδιο από την ίδρυσή μας. Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα Γιάννενα και την Ήπειρο και να προσφέρουμε στην αγορά προϊόντα σταθερής ποιότητας καλύπτοντας με σεβασμό τις ανάγκες των καταναλωτών. Όλα αυτά προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτρέφουμε κοτόπουλα».

Παρελθόν, παρόν, μέλλον…
Ο Πρόεδρος του Α.Π.Σ.Ι. αναφέρθηκε στο παρόν αλλά και το μέλλον της επιχείρησης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «σήμερα το όνομα ‘Πίνδος’ είναι γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Τα προϊόντα μας είναι τοποθετημένα σε 7.000 σημεία πώλησης, ενώ κάθε χρόνο βραβεύονται για την ποιότητά τους σε διεθνείς διαγωνισμούς. Νιώθουμε περήφανοι που επιτυγχάνουμε τους στόχους τους οποίους θέτουμε κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Κάθε χρόνο αυξάνουν οι παραγωγοί μας. Σήμερα στον Συνεταιρισμό υπάρχουν τρεις γενιές πτηνοτρόφων, ενώ πάνω από το 40% των εργαζομένων είναι παιδιά παραγωγών. Πάνω απ’ όλα, μας χαρακτηρίζει η συνεταιριστική μας ταυτότητα. Φυλάμε ως κόρη οφθαλμού την έννοια του συνεταιρίζεσθαι»!
Μίλησε δε και για τις επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει ο Συνεταιρισμός την περίοδο 2018 – 22 εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας δομές και δίκτυα διανομής και κατέληξε τονίζοντας πως «η ‘Πίνδος’ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας και θα αποδεικνύουμε διαρκώς ότι το συνεταιριστικό μοντέλο όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά, αντίθετα, μπορεί να συμβάλει καίρια στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας».

Άλλοι χαιρετισμοί
• Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόνισε πως η «Πίνδος» αφήνει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό αποτύπωμα και ευχήθηκε «αυτό το τόσο σημαντικό έργο να επεκτείνεται, να στεριώνει και να αποτελεί πάντα ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Χρειαζόμαστε το συνεταιρίζεσθαι και πρέπει να μαθαίνουμε τα οφέλη των συνεργειών».
• Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος σημείωσε πως «η ‘Πίνδος’ είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρίες σ’ όλη τη χώρα κι αυτό είναι το καλύτερο εύσημο για τα 60 χρόνια λειτουργίας της. 60 χρόνια κατά τα οποία μεγαλώνει, αριστεύει και διεισδύει στα σπίτια των καταναλωτών».
• Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης υπογράμμισε πως δύο είναι οι παράγοντες επιτυχίας του Πτηνοτροφικού. Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων του που δεν πρόδωσε ποτέ την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το γεγονός ότι είναι μία επιχείρηση του χώρου της κοινωνικής οικονομίας που δουλεύει με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια.
• Ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε την προσπάθεια που κάνει η ‘Πίνδος’. Στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε αποτελεί μία όαση δουλειάς και ανάπτυξης. Πέρασε δυσκολίες αλλά τα κατάφερε. Χαιρόμαστε για την επιτυχία της».
• Τέλος, Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για ένα «παράδειγμα επιχειρηματικότητας που μας γεμίζει αισιοδοξία στους δύσκολους αυτούς καιρούς» και πρόσθεσε με έμφαση πως «αξίζει τον κόπο να υπερασπίσουμε το συνεταιριστικό κίνημα».