Ξεπαγιάζουν ασθενείς και προσωπικό αυτές τις μέρες στο Νοσοκομείο Άρτας

on .

NOSOKOMEIO ARTAS

• Είναι γνωστά και πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού. Όμως το να ξεπαγιάζουν ασθενείς και προσωπικό, σε μια περίοδο μάλιστα που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό είναι πρωτόγνωρο!
Την έλλειψη θέρμανσης σε πολλά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το Νοσοκομείο Άρτας ανέδειξε πριν λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου), ελπίζοντας στην άμεση αντίδραση από πλευράς Πολιτείας.
Όμως κι ενώ έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα με πολικές θερμοκρασίες στο Νομό Άρτας, η κατάσταση στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του Νομού παραμένει προβληματική.

Αντίδραση εργαζομένων
Στο σοβαρό αυτό θέμα αναφέρεται με χθεσινή ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζοντας ότι «η κεντρική λειτουργία της θέρμανσης περιορίζεται στις 10 ώρες το 24ωρο, ενώ η παροχή ζεστού νερού σταματάει στις 11 το βράδυ. Η προμήθεια πετρελαίου για τις ανάγκες του Νοσοκομείου γίνεται με διαδικασίες καθημερινών αναθέσεων, χωρίς να καλύπτονται πλήρως ούτε καν οι άμεσες ανάγκες καθώς στις διαγωνιστικές διαδικασίες δεν συμμετέχουν οι πρατηριούχοι και οι εταιρείες παροχής και διανομής πετρελαίου».

Φέρνουν θερμαντικά!
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που οι ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στις κλινικές του Νοσοκομείου (η κάλυψη αυτή την περίοδο αγγίζει σε ποσοστό κατά μέσο όρο το 90%), αναγκάζονται να φέρνουν θερμαντικά σώματα από τα σπίτια τους, ενώ προσπαθούν με οποιοδήποτε μέσο να περιορίσουν τις απώλειες θέρμανσης του κτιρίου.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρεται και στις ανάγκες για ζεστό νερό στις κλινικές τη νύχτα διευκρινίζοντας ότι για την παροχή ζεστού νερού απαιτείται η καύση πετρελαίου σε άλλο καυστήρα, ξεχωριστό από αυτό της θέρμανσης.

Τι ζητούν
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αναφέρονται και στο κτίριο του Νοσοκομείου, το οποίο έχει τεράστιες απώλειες, τονίζοντας ότι οι μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμισή του φαίνεται να προχωρούν όσο πιο αργά μπορούν.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, ζητούν:Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και από το Υπουργείο Υγείας, να βρει σήμερα κιόλας τρόπο ώστε να εξασφαλιστούν οι στοιχειώδης ανάγκες των ασθενών και των εργαζόμενων σε θέρμανση και ζεστό νερό.
- Να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
- Αύξηση των προϋπολογισμών και των δαπανών για την λειτουργία των Νοσοκομείων και την υγεία.
- Μείωση της τιμής του πετρελαίου.