Κίνδυνος ακόμη και πλημμυρών από τα «άρρωστα» πλατάνια στα ποτάμια

on .

PLATANIA KALAMAS

• Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σ’ όλη την Ήπειρο, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά, όπου οι εικόνες (φωτό) είναι σοκαριστικές!
Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές, που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία περιβαλλοντικής αναφοράς και ομορφιάς, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από τις αρμόδιες αρχές, το ζήτημα εξακολουθεί να είναι έντονο.
Η Περιφέρεια Ηπείρου ανταποκρινόμενη σε αιτήματα τοπικών φορέων και κατοίκων, συνεχίζει το έργο καθαρισμού και απομάκρυνσης κορμών πλατάνων, που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Αλλά η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Τα χιλιάδες πλέον νεκρά δέντρα, αφού ξεράθηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και παρασύρθηκαν από τα νερά του.
Σε πάνω από 7 σημεία οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά 90% τη κοίτη του ποταμού, ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο. Αυτό, όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας και νέες πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, αυξάνοντας το πρόβλημα.
H. M.