Εκτός προγράμματος 9 στις 10 «Βιολογικές Καλλιέργειες»

on .

BIOLOGIKES KALLIERGEIES

• «Σε αποτυχία οδηγείται η δεύτερη πρόσκληση «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020», εκτιμά η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, καθώς όπως σημειώνει σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της αξιολόγησης αφήνει εκτός του προγράμματος την πλειονότητα τόσο των ήδη ενταγμένων στο σύστημα παραγωγών, όσο και των νεοεισερχομένων, που αιτήθηκαν την ένταξή τους για πρώτη φορά.
Πρακτικά μένουν εκτός του προγράμματος οι 9 στους 10 των αιτούντων!
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «τα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να δίνουν την ευκαιρία, σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς που παράγουν να συμμετάσχουν και να αναπτύσσεται με τον τρόπο αυτό η βιολογική γεωργία στη χώρα μας, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και σύμφωνα με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για βιολογικά τρόφιμα».

Αγνόησε τις προτάσεις της!
Και ψέγει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί για μια ακόμη φορά επιδεικτικά αγνόησε τις προτάσεις βιοκαλλιεργητών και φορέων με αποτέλεσμα «στην τελευταία πρόσκληση να περιορίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις σε ελάχιστους παραγωγούς, αποκλείοντας από αυτές την πλειονότητα των μεσαίων και μικρών παραγωγών που αποτελούν και την καρδιά της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα». Καταλήγοντας, η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να δώσει λύση στο διαφαινόμενο πρόβλημα πριν την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεσή της για προτάσεις στη διαμόρφωση αντίστοιχων προγραμμάτων.

Η Ν.Δ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες και η Ν.Δ. μέσω της Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει ακάθεκτη την στρεβλή διαχείριση των σημαντικών γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που αφορούν ενισχύσεις στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία».
Παράλληλα ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 37.826 αιτούντες που υποβλήθηκαν πανελλαδικά και για τις δύο Δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες», μόλις οι 3.677 εγκρίνονται, ποσοστό, που αγγίζει μόλις το 9%.