«Οδηγός» και για τα μέτρα στην Ήπειρο οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής!

on .

PYROSBESTHS

• Με τις μνήμες να είναι ακόμη νωπές από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική πέρυσι το καλοκαίρι, που στοίχισαν τη ζωή σε 100 συνανθρώπους μας, προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό σε ολόκληρη τη χώρα, ξεκίνησε η προετοιμασία και στην Ήπειρο για την φετινή αντιπυρική περίοδο. 

Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα προετοιμασίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη πρόληψης και φυσικά συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων.

«Οδηγός» για την Ήπειρο
Και μπορεί πέρυσι η Ήπειρος κατά γενική ομολογία να μην αντιμετώπισε κάποια μεγάλη απειλή, όμως, όπως επισημάνθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση, οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής, οφείλουν να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να είναι έτοιμοι και αποτελεσματικοί για τυχόν περιστατικά που μπορεί να σημειωθούν.
Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση της πρόσβασης σε ευαίσθητα σημεία, όπως τα άλση και τα δασύλλια, ενώ τα μέλη του Συντονιστικού κατέληξαν στην καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο στην Ήπειρο και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Τα ευαίσθητα σημεία…
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε σε ευαίσθητα σημεία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων – όπως είναι τα δασύλλια της περιοχής, αλλά και οικισμοί όπως το Νεοχωρόπουλο - για τα οποία όπως είπε πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός δασικών δρόμων) και για την αντιμετώπιση άλλων τυχόν προβλημάτων. Στα ελλιπή μέτρα για την προστασία των «ευαίσθητων» περιοχών, αναφέρθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ του ο «Π.Λ.», όπως και στις ελλείψεις της Πυροσβεστικής.

Και drone…
Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να προμηθευτεί drone για την λήψη φωτογραφιών και τη θερμική καταγραφή σημείων, ώστε να διευκολύνεται η αποτύπωση τυχόν προβλημάτων σε δασικές πυρκαγιές. «Πρόθεσή μας είναι να προμηθευτούμε αυτόν τον εξοπλισμό και με τη μορφή χρησιδανείου να το διαθέσουμε στις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες», υπογράμμισε.
Ακόμη, όπως έκανε γνωστό έχει καταθέσει αίτημα στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο και την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε η δεύτερη να συνδράμει τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε τυχόν ελλείψεις σε ελαστικά ή άλλα υλικά, που καταγράφονται κατά περιόδους.

Ο Δημ. Μαυρογιώργος
Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος αναγνώρισε πως μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου στην υλοποίηση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, όμως όπως είπε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου καθώς ήδη από τις 2 Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Μάλιστα, ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να εξεταστεί ο σχεδιασμός εκκένωσης οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και άλλες απαραίτητες ασκήσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, με τη συνδρομή πλέον και των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.
«Είναι σημαντικό με τον απολογισμό της περυσινής περιόδου και την καταγραφή των προβλημάτων, να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Γιατί στις πλάτες μας έχει «φορτωθεί» και μια εμπειρία, η οποία έστω και τηλεοπτική για τους περισσότερους, όπως αυτή στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, ήταν σημαντική. Να παραδειγματιστούμε από πολλά λάθη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις δασικές πυρκαγιές έχει πάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε έναν άλλο, διαφορετικό ρόλο, όμως είμαστε δίπλα στην Πυροσβεστική να προσφέρει τα μέγιστα».
Στην χθεσινή συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν – μεταξύ άλλων - οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η 8η Μεραρχία, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δήμοι (Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζίτσας), το Τμήμα Ηπείρου/ ΤΕΕ, το ΕΚΑΒ, το Τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ, η Εγνατία Οδός Α.Ε., η Νέα Οδός Α.Ε., η ΔΕΗ, η ΚΟΗ, οι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.