Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία

on .

ALBANIA EPEISODIA 13 5 19

• Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στα Τίρανα, κατά τα οποία υπήρξε συμπλοκή αστυνομικών με διαδηλωτές. Σε δεκατρείς τουλάχιστον ανέρχονται οι τραυματίες αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν αντικυβερνητική διαδήλωση που κατέληξε σε βίαιες αντιδράσεις, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών.
Συγκεκριμένα, χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο αιτούμενοι την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την προκήρυξη νέων εκλογών. Αρχικά κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της κυβέρνησης, όπου μια μεγάλη ομάδα κουκουλοφόρων εξαπέλυσε επίθεση προς τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με το Reuters, οι οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, καταφέρνοντας να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί, έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διασπάσουν τις ομάδες που προκαλούσαν επεισόδια.
Το σώμα της πορείας στη συνέχεια κινήθηκε προς την αλβανική Βουλή όπου ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων. Οι κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση επιτέθηκαν εκ νέου με βόμβες μολότοφ, και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με την αστυνομία να «επιστρατεύει» την ειδική «αύρα», με το κανόνι εκτόξευσης νερού για να τους περιορίσει.
Αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με την Washington Post, είδαν αρκετά ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν τραυματίες από τα σημεία των συγκρούσεων, δίχως ωστόσο να έχει δοθεί επίσημος αριθμός από τις αλβανικές Αρχές. Παρά ταύτα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.
Τα επεισόδια καταδίκασε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα και εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ, με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν τη στάση τους ως υποστηρικτική προς τον Εντι Ράμα.
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση του Εντι Ράμα για διαφθορά, επαφές με το οργανωμένο έγκλημα, και εκλογική νοθεία, ζητώντας επίμονα, τους τελευταίους μήνες, την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.