«Καλάθι» με 12,4 εκατ. ευρώ από υπ. Παιδείας στα Πανεπιστήμια!

on .

PRYTANEIS KERAMEOS

Ένα «καλάθι» με δώρα επιφύλασσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στους Πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, στη Σύνοδο των οποίων και παραβρέθηκε προκειμένου να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς τις αλλαγές που προωθεί με νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας.
Σημαντικότερο δώρο απ’ όλα, η άμεση χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ενώ οι Πρυτάνεις από την πλευρά τους ζήτησαν χρόνο για διαβούλευση επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής ανεξαρτησίας των Πανεπιστημίων.
Χρήματα και μέτρα
Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά την έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε στην Αθήνα. Παρούσα στη Σύνοδο ήταν η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τριτοβάθμιας, Βασίλης Διγαλάκης και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολος Δημητρόπουλος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου, η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε για την άμεση χρηματοδότηση των ΑΕΙ με 12,4 εκατομμύρια ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2019, τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), καθώς και για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης προγραμμάτων των μεταπτυχιακών σπουδών. Επίσης ανακοινώθηκε η παράταση λήξης της απόφασης εφαρμογής της ΚΥΑ που αφορά στη χρηματοδότηση - δανειοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία και διεθνοποίηση των πανεπιστημίων με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών τους. Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε για την προώθηση δράσεων συνεργασίας με πανεπιστήμια της Αμερικής, πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από τους Πρυτάνεις που διαβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν ενεργά στην άμεση υλοποίησή της.
Οι Πρυτάνεις
Ωστόσο, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισήμανε ότι για την ουσιαστική συζήτηση γενικότερων θεσμικών θεμάτων που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση απαιτείται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης στα πανεπιστήμια.
Τέλος, στα συμπεράσματά της, η Σύνοδος επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής ανεξαρτησίας, του περιορισμού της γραφειοκρατίας στις ακαδημαϊκές και διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες, της άμεσης αύξησης της τακτικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανογραμμάτων των διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημιών, της ανάπτυξης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με τις βασικές προϋποθέσεις διασφάλισης υποδομών και πόρων, καθώς επίσης και της απλοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.