3 εκατ. Έλληνες πάσχουν από ρευματικές παθήσεις

on .

REYMATIKA

• Ως «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας» έχει καθιερωθεί η 12η Οκτωβρίου από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης και της γρήγορης πρόσβασης στη θεραπεία.
Η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στα πλαίσια του εορτασμού διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού όπως: συνεντεύξεις, δελτία τύπου, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων κλπ.
Τα ρευματικά νοσήματα (ΡΝ) πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι από ΡΝ προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000.
Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).
Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσλειτουργία των αρθρώσεων. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο, διόγκωση στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, περιορισμό στο εύρος κινήσεων της προσβεβλημένης άρθρωσης, κριγμό κατά τη χρήση των αρθρώσεων.
Οι Ρευματικές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος και αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος. Η ενημέρωση συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη και εξέλιξη κάποιων μορφών αρθρίτιδας. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και έκβαση των νοσημάτων. Ο ρόλος του ρευματολόγου είναι σημαντικός στην παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια ρευματικά νοσήματα.