Ε, όχι και υποκίνηση μίσους η ασφάλεια των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου»!

on .

PATHR ANTONIOS KIBOTOS

Μηνύουμε, άρα υπάρχουμε. Αυτό θα μπορούσε κανείς να πει για το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» και ιδιαίτερα για τον υπεύθυνό του Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να… παράγει μηνύσεις ακόμη και κατά ανθρώπων που διακρίνονται για την κοινωνική προσφορά και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Τη φορά αυτή ο Π. Δημητράς μήνυσε τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και την «Κιβωτό του Κόσμου» για «ρατσιστική συμπεριφορά», επειδή είχαν την πρόνοια να ενημερώσουν τους αρμόδιους για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη δημιουργία Προαναχωρησιακού κέντρου κοντά σε εγκατάσταση της «Κιβωτού» στη Χίο!
Με τη μήνυσή του ο Π. Δημητράς και το «Παρατηρητήριο» σίγουρα κέρδισαν το «ένα λεπτό δημοσιότητα», όμως προκαλεί αλγεινή εντύπωση να κατηγορείται η «Κιβωτός» και ο π. Αντώνιος «για ξενοφοβία και ισλαμοφοβία», όταν η Οργάνωση έχει να επιδείξει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο στην Αθήνα, στη Χίο, στο Βόλο και φυσικά σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα της Ηπείρου!
Η μήνυση «Δημητρά», αλλά και οι επιθέσεις που γίνονται κατά όσων εκφράζουν ενστάσεις για το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα, προκαλούν και επιπλέον αντιδράσεις, καθώς συνθέτουν ένα κλίμα εκφοβισμού για «ρατσιστική συμπεριφορά» για όσους εκφράζουν καλοπροαίρετες απόψεις, έχοντας μάλιστα συμβάλλει και συνδράμει πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για «στιγματισμό» που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και αν επικρέμονται «μηνύσεις» από «άκαπνους» ανθρωπιστές.

Η αφορμή της μήνυσης
Αφορμή για τη μήνυση Δημητρά, που στρέφεται επίσης κατά της Εισαγγελέως Χίου και μίας δημοτικού συμβούλου ήταν δύο επιστολές του π. Αντωνίου, εκ των οποίων μία είχε παραλήπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Η ΜΚΟ, σύμφωνα με την αναφορά, είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κοντά σε εγκατάσταση της «Κιβωτού» η οποία βρίσκεται στη Χίο, καθώς όπως επισήμανε εκεί φιλοξενούνται παιδιά με εισαγγελική εντολή από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Τεκμηριώνοντας τις ενστάσεις του ο π. Αντώνης επεσήμανε:
- Η οποιαδήποτε μετακίνηση (νόμιμη ή παράνομη) μεταναστών προς την πόλη της Χίου (και το λιμάνι) θα περνάει αναπόφευκτα από τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου – Αιγαίου στο όρος Αίπος, καθώς ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα οδηγεί από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στην πόλη της Χίου.
- Το Χωριό Παιδικής Προστασίας της Κιβωτού βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. έως τον οικισμό του Βροντάδου και αποτελεί το μοναδικό κατοικήσιμο μέρος σε όλη αυτή την απόσταση. Οποιοσδήποτε (νόμιμος ή παράνομος) μετανάστης αναζητήσει να καλύψει κάποια του ανάγκη (τροφή, νερό, επικοινωνία, διαμονή κ.α.) κατά την διάρκεια της μετακίνησής του, ο μοναδικός χώρος που του δίνει αυτή την δυνατότητα είναι το παιδικό χωριό.
- Η πρόσβαση στο χωριό, λόγω της έκτασής του (η περίμετρος είναι γύρω στα 1500 μέτρα) και της χαμηλής περίφραξης, είναι αδύνατο να αποτραπεί. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που η Κιβωτός του Κόσμου έχει εγκαταστήσει δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλη την έκταση του χωριού, ούτε φυσικά διασφαλίζει την αποτροπή οιωνδήποτε περιστατικών. Το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, οπότε σε περίπτωση οιουδήποτε περιστατικού, η πρόσβαση της Αστυνομίας δεν θα μπορούσε να είναι άμεση και αποτελεσματική».
Τα επιχειρήματα αυτά ο Π. Δημητράς, τα «διάβασε» ως «Δημόσια υποκίνηση μίσους (!) μέσω και του Διαδικτύου» από την «Κιβωτό». Την Εισαγγελέα τη μήνυσε επειδή δεν άσκησε δίωξη για παλαιότερο κείμενο από την «Κιβωτό» και τη Δημοτική σύμβουλο επειδή διάβασε την επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου!

* * *
Τι άλλο μπορεί να πει και να σχολιάσει κανείς;