«Μάχη» για τη «φέτα» και στο Ευρ. Δικαστήριο

on .

FETA SHMAIES

• «Διμέτωπη» μάχη εξελίσσεται για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ειδικά σε ό,τι ενδιαφέρει άμεσα την Ήπειρο, τη φέτα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη Δανία, επειδή επιτρέπει σε βιομηχανίες της να παράγουν και να εξάγουν σε τρίτες χώρες λευκό τυρί με τη σήμανση «Φέτα», η ονομασία της οποίας αποτελεί κατοχυρωμένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για την Ελλάδα από το 2002.
Έχει ενδιαφέρον η επισήμανση της Επιτροπής πως η συγκεκριμένη εμπορική πρακτική παραβιάζει ευθέως την προστασία που παρέχει η καταχώριση της «φέτας» ως ΠΟΠ και ότι οι αρχές της Δανίας -παρά τις προειδοποιήσεις- δεν μερίμνησαν για την πρόληψη ή την παύση διακίνησής της. Η παραπομπή της Δανίας, εκτιμάται πως είναι προπομπός και για άλλες χώρες που επιτρέπουν την ίδια εμπορική πρακτική, όπως η γειτονική Βουλγαρία για την οποία μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες και για εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που δρουν παρασιτικά σε βάρος του εθνικού μας προϊόντος.
Η δεύτερη «μάχη» αφορά τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά των Ευρωπαίων παραγωγών με την επιβολή δασμών 25%. Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος -μεταξύ των οποίων και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης- υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο ζητείται η αποζημίωση των παραγωγών που θα επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος από την απόφαση της Κυβέρνησης Τραμπ.
Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν εντελώς άδικη την απόφαση, καθώς όπως σημειώνουν, ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας, καλείται να την επωμιστεί «πληρώνοντας έναν εμπορικό πόλεμο για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αγροτική περιοχή».
Η επιβολή δασμών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη φέτα που αποτελεί εμβληματικό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της Ελλάδος, αλλά και της Ηπείρου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με την επιβολή δασμών 25% το κόστος ανεβαίνει και όπως είναι αναμενόμενο οι εξαγωγές θα σημειώσουν κάμψη, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική οικονομία και την Ηπειρωτική κτηνοτροφία. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αρνητικές παραμέτρους οι ευρωβουλευτές, ζητούν από την Ε.Ε. να βρει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημίωση όσων πλήττονται από την απόφαση των ΗΠΑ.