Εμπόδιο η απλή αναλογική στην ομαλή λειτουργία των Δήμων

on .

ERGA DROMOI POLH

• Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Δήμαρχοι της χώρας μας και της Ηπείρου φυσικά, με βάση την εμπειρία της τρίμηνης σχεδόν θητείας τους στο «τιμόνι» των ΟΤΑ όπου τους έταξε το εκλογικό σώμα;
Η απλή αναλογική είναι σίγουρα από τα μεγαλύτερα «εμπόδια», καθώς δυσκολεύει την εφαρμογή του προγράμματος της κάθε Δημοτικής Αρχής. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών επικροτεί τη… σωτήρια σχετική ρύθμιση για την κυβερνησιμότητα των Δήμων.
Κατά τα άλλα, ξεχωρίζουν ως προβλήματα η καθαριότητα, η ύδρευση – αποχέτευση και οι υποδομές, ενώ ως μεγάλος «πονοκέφαλος» αναδεικνύονται οι ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες εξάλλου ταλαιπωρούν και τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής μας.

«Προφητική» δήλωση!
«Προφητική» αποδεικνύεται συνέντευξη του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ τον περασμένο Ιούνιο στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε τότε, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εντελώς νέο τοπίο. Όχι μόνο εμείς, αλλά οι περισσότεροι Δήμαρχοι στην Ελλάδα. Θα απαιτηθούν συνεργασίες και στην πράξη θα φανεί αν είμαστε ώριμοι για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι νέες Δημοτικές Αρχές να μπορέσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά».
Ουσιαστικά ο νέος Δήμαρχος της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας… μάντεψε τη νομοθετική ρύθμιση την οποία έφερε, λογικά σκεπτόμενο, το υπουργείο Εσωτερικών δύο μήνες αργότερα, προκειμένου να διευκολύνει την κυβερνησιμότητα Δήμων όπως αυτός των Ιωαννιτών όπου οι Δημοτικές Αρχές δεν έχουν την πλειοψηφία.

Περί απλής αναλογικής…
Σήμερα, καθώς οι νέοι Δήμαρχοι συμπληρώνουν τρεις μήνες θητείας, αποδεικνύεται και έμπρακτα ότι η απλή αναλογική δεν ταιριάζει στους Δήμους, καθώς οι τοπικοί άρχοντες δεν είναι ώριμοι για κάτι τέτοιο όπως σημείωνε στη συνέντευξή του ο Μ. Ελισάφ. Έτσι λοιπόν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες δημοτικοί άρχοντες δήλωσαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinion Poll» αντίθετοι με την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση! Η έρευνα έγινε ανάμεσα στους Δημάρχους για λογαριασμό του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» και κατέδειξε ότι το 95,6% εξ αυτών επικροτεί τη ρύθμιση της νέας κυβέρνησης με την οποία μετριάζονται οι επιπτώσεις της απλής αναλογικής, ενώ μόνο το 2,94% έχει αντίθετη άποψη. Εξάλλου, τρεις στους τέσσερις Δημάρχους (75%) εμφανίζονται θετικοί στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών όπως η Καθαριότητα ή η συντήρηση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. Διαφωνεί ποσοστό της τάξης του 25%.

Τα κύρια προβλήματα
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «airetos.g», οι Δήμαρχοι κατατάσσουν τα πέντε πρώτα ως προς την αξιολόγηση προβλήματα ως εξής: Καθαριότητα 16%, Ύδρευση- Αποχέτευση 12,65%, Υποδομές 9,6%, Οδικό Δίκτυο 7,1% , Επάρκεια Φωτισμού 6,8%.
Όσο για τους βασικούς παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο τους, αναδεικνύονται οι ελλείψεις προσωπικού με 27,7%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 21,1% και το αναχρονιστικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 19,3%. Ακολουθούν οι οικονομικές δυσκολίες με 18,1% και η αδιαφορία/άγνοια των δημοτικών υπαλλήλων με 10,84%. Οι βασικότερες ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται στις Τεχνικές Υπηρεσίες με 74,63% και ακολουθούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και περιβάλλοντος με 10,43% και 10,45% αντίστοιχα.

Διακριτές αρμοδιότητες
Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται από τους Δημάρχους και η διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων με το 92,4% των ερωτηθέντων να την θεωρεί απαραίτητη, έναντι ενός 6% που κρίνει ότι η τωρινή κατάσταση είναι ικανοποιητική. Θεωρούν δε, ότι οι Δήμοι θα μπορούσαν να αναλάβουν και άλλες αρμοδιότητες (π.χ Νοσοκομεία, Παιδεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και εξασφάλιση κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτή την άποψη υιοθετεί το 73,53% των Δημάρχων, έναντι ενός 23.53% που έχει αντίθετη άποψη. Ταυτόχρονα, το 79,1% θεωρεί ότι οι Δήμοι θα έπρεπε να αναλάβουν το σύνολο του Κοινωνικού Κράτους, ώστε να μην υπάρχει η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων που παρατηρείται σήμερα μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων.

Οικονομικά - λειτουργία
Εξάλλου, το 71,2% των Δημάρχων ζητούν ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με μέτρα όπως φορολογική αποκέντρωση, απόδοση στους Δήμους του Φ.Π.Α κ.ά.. Αντίθετη άποψη έχει το 24,25%. Ταυτόχρονα το 60.3% θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν αξιόπιστο Εισπρακτικό Μηχανισμό έναντι ενός 38,2%.
Σημείο πλήρους Συμφωνίας του συνόλου των Δημάρχων που απάντησαν αποτελεί, τέλος, η απαίτηση να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, ώστε να διαδραματίσουν ένα πιο διευρυμένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας, όπως και η ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας των ΟΤΑ με πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.