Το σεισμό στην Αλβανία κατέγραψε και μαθητικός σεισμογράφος στην Ηγουμενίτσα

on .

SEISMOGRAFOS

• Φαίνεται απίστευτο, είναι, όμως, αληθινό! Ο μαθητικός σεισμογράφος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας κατέγραψε το σεισμό στην Αλβανία και μάλιστα τον προσδιόρισε στο 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμογράφος, που κατασκεύασαν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή στον οποίο και στέλνει δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια των δασκάλων, οι οποίοι αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχίας, καθώς μέσα από την διδασκαλία – υποστηρίζουν τα κίνητρα των μαθητών-, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης όπως: τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του.
Ο σεισμογράφος στο σχολείο προέκυψε από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο». Και αυτό στο πλαίσιο του έργου Η2020 «Open schools for open societies – OSOS» (Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία).
Στόχος του project είναι αφενός η αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και μαθητριών για την επιστήμη και για το πώς επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

H. M.