Η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη πράξη ανθρωπιάς!

on .

METAMOSXEYSH ORGANON

• Τι κι αν η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη πράξη προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Η χώρα μας βρίσκεται, δυστυχώς, στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε δωρητές και κατ’ επέκταση σε μεταμοσχεύσεις μέσω των οποίων συχνά σώζονται ζωές.
Τα αίτια για το γεγονός αυτό είναι διάφορα, ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι απαιτείται η ενημέρωση των πολιτών επί του θέματος για να αλλάξει η αρνητική αυτή εικόνα, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» η επίκουρη καθηγήτρια Νεφρολογίας και Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντουνούση, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που διεξάγεται από σήμερα στα Γιάννενα.

Τελευταίοι σε δωρητές!
Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα διαρκέσει το Πανελλ. Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων που διοργανώνεται στην πόλη μας μετά από πολλά χρόνια. Η συμμετοχή σ’ αυτό είναι ανέλπιστα μεγάλη, καθώς οι εγγραφές έχουν αγγίξει τις 700! Βασικό θέμα που θα το απασχολήσει, ο μικρός αριθμός δωρητών οργάνων στη χώρα μας και η ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε. που στον τομέα αυτό είναι πολύ μπροστά.
«Πρέπει επιτέλους και με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης να αλλάξουν τα δεδομένα που μας κατατάσσουν στην τελευταία θέση της λίστας των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στους δωρητές οργάνων», τονίζει η αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ευαγγελία Ντουνούση με αφορμή την επίσημη έναρξη σήμερα του Συνεδρίου. Όπως λέει, έχουμε μόλις πέντε δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη στιγμή που η Πορτογαλία, χώρα αντίστοιχη σε πληθυσμό με εμάς, έχει 30 δότες ανά εκατομμύριο.

«Πράξη ανθρωπισμού…»
Πού αποδίδεται όμως αυτή η «απροθυμία» των πολιτών να εγγραφούν ως δωρητές οργάνων; Είναι γεγονός πως υπάρχει ένας φόβος, τον οποίο η κ. Ντουνούση χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο, τονίζοντας πως οφείλεται αφενός στην ελλιπή ενημέρωση και αφετέρου στο γεγονός ότι κατά καιρούς ακούγονται κατηγορίες για τον θεσμό των μεταμοσχεύσεων, οι οποίες, όπως λέει, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
«Η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση είναι μία πράξη ύψιστου αλτρουισμού και ανθρωπισμού. Δεν υπάρχει τίποτε… γκρίζο στη διαδικασία αυτή, τουλάχιστον στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα με το οποίο γίνεται η κατανομή των οργάνων και για τον τρόπο που λειτουργούν όλοι όσοι εμπλέκονται (γιατροί, εντατικολόγοι, χειρουργοί)», επισημαίνει η Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής Π.Π.Γ.Ν.Ι. στην οποία έγιναν φέτος έξι μεταμοσχεύσεις νεφρών.
Πάντως, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ή μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον μεταμόσχευση κάποιου οργάνου δεν είναι ξένοι. Ζουν ανάμεσά μας και σε πολλές περιπτώσεις είναι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί μας ή μπορεί κι εμείς οι ίδιοι να βρεθούμε κάποια στιγμή σ’ αυτή την ανάγκη. Άρα πρέπει να πάρουμε πιο... ζεστά το θέμα!
Όπως ανέφερε χθες η κ. Ντουνούση, στην καλύτερη χρονιά έγιναν στη χώρα μας 145 μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πτωτική πορεία, υπενθυμίζοντας πως ισχύει και πάλι η κάρτα δωρητή οργάνων, τη διαδικασία συμπλήρωσης της οποίας μπορεί να δει κανείς επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
«Το να συμπληρώσει κανείς την κάρτα του δωρητή δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα χρησιμοποιηθούν τα όργανά του, γιατί πάντα αυτοί που αποφασίζουν τελικά είναι οι συγγενείς», τονίζει χαρακτηριστικά. Την ενημερωτική καμπάνια που έχει ξεκινήσει υποστηρίζει και το Ίδρυμα Ωνάση.

Τριήμερο συνέδριο
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 40 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων στα Γιάννενα και αυτή επιστρέφει φέτος στην πόλη προκειμένου να διεξάγει το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριό της. Αυτό ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή και θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Κυριακή. Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου και η εναρκτήρια διάλεξη με τίτλο «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και δημογραφικές προκλήσεις» με ομιλητή τον Καθηγητή Δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 20:00 στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Στόχοι - συμμετοχές
Στόχο του συνεδρίου αποτελούν η συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικών με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων, η ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων, η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς και η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά στις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονας, καρδιά), αλλά και ιστών (αιμοποιητικός, κερατοειδής).
Πέραν της συμμετοχής του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων της ελληνικής μεταμοσχευτικής κοινότητας, θα συμμετάσχουν σ’ αυτό και επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού, με σημαντική διεθνή αναγνώριση.