Προς αναζήτηση και νέων χώρων φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο!

on .

PROSFYGES LEOFOREIA

• Την ώρα που η Πολιτεία... βολιδοσκοπεί την Ήπειρο για εξεύρεση και νέων χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών -αν και ήδη στην περιοχή μας έχει εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες- προβληματισμό προκαλούν σε αρχές, φορείς και τοπική κοινωνία τα κρούσματα συμπλοκών που συχνά καταγράφονται στο Κέντρο του Κατσικά, στο οποίο διαμένουν περίπου 1.200 άτομα!
Τα δυο τελευταία επεισόδια καταγράφηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν από άγνωστη αιτία συνεπλάκησαν μεταξύ τους άτομα Αφγανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα ένα ακόμη περιστατικό σημειώθηκε εντός του καταυλισμού με τραυματισμούς, ενώ στη δομή έσπευσε ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, η οποία ερευνά και τις δυο υποθέσεις.
Γενικά η κατάσταση εύκολα μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ειδικά στα Κέντρα, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός προσφύγων, όπως στον Κατσικά, γι’ αυτό και οι τοπικοί φορείς με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν προς την Πολιτεία ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλες αφίξεις.

Ψάχνουν χώρους…
Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, όπου όπως έγινε γνωστό η πίεση που υπάρχει από τις συνεχιζόμενες αφίξεις στα νησιά, θα επηρεάσει σημαντικά και την ενδοχώρα, με την Ήπειρο να μην εξαιρείται από το… κάδρο των περιφερειών που θα υποδεχτούν και νέο κύμα προσφύγων! Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει κάτι, πολλά σενάρια κυκλοφορούν, προκαλώντας διαμαρτυρίες και την ίδια ώρα «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα με τις όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Μεταξύ των υποψήφιων χώρων είναι το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας, για το οποίο, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του προς κυβερνητικούς παράγοντες, ζητώντας να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο στρατόπεδο από το σχεδιασμό καθώς βρίσκεται εντός της πόλης. Σκέψεις υπήρχαν και για ένα κλειστό εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για το οποίο επίσης ο Περιφερειάρχης εξέφρασε αρνητική άποψη, με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Βέβαια, όλα παραμένουν ανοιχτά, με τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν από την Κυβέρνηση προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός της κάθε περιοχής.