Τα Γιάννενα να γίνουν πιο φιλική πόλη για τα άτομα με αναπηρία!

on .

AMEA PLATEIA 4 12 19

• Δύο είναι τα βασικά αιτήματα που έχουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Σεβασμό και ισότιμη μεταχείριση με όλους τους υπόλοιπους Γιαννιώτες, σε μία πόλη που κανείς, δυστυχώς, δε μπορεί να ισχυριστεί σήμερα πως είναι φιλική προς τους ΑμεΑ!
Για να αποδείξουν ότι σέβονται αυτή την ειδική κατηγορία πολιτών, οι τοπικοί φορείς πρέπει να φροντίσουν καταρχήν για την άνετη προσβασιμότητά τους σε κάθε κοινόχρηστο χώρο και σε κάθε δημόσιο και δημοτικό κτίριο ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όπως όλοι οι υπόλοιποι Γιαννιώτες κι αυτό ακριβώς ζήτησαν χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στην Κεντρική Πλατεία. Στα προβλήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ αναφέρθηκε εξάλλου και ο Αλέκος Καχριμάνης.

Δύο εκδηλώσεις
Θέματα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων με χρόνια νευρολογικά προβλήματα και κώφωση, το στίγμα της ψυχικής νόσου, τα δικαιώματα των φοιτητών ΑμεΑ και πώς θα στηριχθούν καλύτερα αυτές οι ευαίσθητες ομάδες απασχόλησε εκδήλωση με τίτλο «Στερεότυπα και Προκαταλήψεις απέναντι στην Αναπηρία» η οποία έγινε προχθές το απόγευμα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και πλήθους κόσμου. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Χθες το πρωί, πάλι, στην Κεντρική Πλατεία στελέχη της Περιφέρειας και μέλη της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου διοργάνωσαν δράση, με τη συμμετοχή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιωαννίνων και άλλων σχολείων, στέλνοντας μήνυμα για σεβασμό και ίσες ευκαιρίες στους ΑμεΑ.
Οι Αντιπεριφερειάρχες Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αγνή Νάκου και Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας Οδυσσέας Πότσης δήλωσαν αρωγοί και συμπαραστάτες στα αιτήματα αυτά.
Από τη μεριά της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου Μαρία Σκανδάλη ζήτησε η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να εξασφαλίσουν την ισότητα και την άνετη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

ΚΔΑΠ στα Καρδαμίτσια
Ένα καινούριο ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία εγκαινιάστηκε χθες σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων/ Παράρτημα Ιωαννίνων.
Ο χώρος βρίσκεται στο πρώην «Παλλάδιο», στα Καρδαμίτσια. Στο ΚΔΑΠ μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 25 άτομα σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και στη δημιουργική απασχόλησή τους.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ο κ. Καχριμάνης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, με συμμετοχή μας είτε στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, είτε στην προμήθεια αυτοκινήτων για ΑμεΑ στην Άρτα, είτε στη «Μέριμνα», καθώς επίσης και σε αυτή τη νέα δομή. Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε όλους αυτούς τους συντοπίτες μας και να λαμβάνουμε μέριμνα για να δώσουμε βοήθεια ώστε να μπορούν κάποιοι από αυτούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Γιατί δυστυχώς δεν τους έχει βοηθήσει κανένας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εύκολης πρόσβασης».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ