Αντιδράσεις από Άρτα για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων

on .

PROSFYGES LEOFOREIA

• Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Άρτα, προκαλεί αντιδράσεις με το Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη να συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του και ουσιαστικά να ενισχύει όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή την προοπτική. 
Τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλονται είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στον κάμπο της Άρτας, τους οποίους χρησιμοποιούν αγρότες για εργασίες, η ύπαρξη σε κοντινή σχετικά απόσταση του Κέντρου Φιλοξενίας Φιλιππιάδος (που όμως ανήκει στον Νομό Πρέβεζας) και η «περιβόητη» ποσόστωση του 1%,  που έπαψε βέβαια να ισχύει μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των εισροών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Ομάδα πολιτών ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει συνάντηση στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας τη Δευτέρα, ενώ εκφράζονται και απόψεις για δυναμικές κινητοποιήσεις. 
Χθες ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, αναφέρει πως ο ίδιος δεν είχε κληθεί στη σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών, όπως είχε ανακοινώσει πριν ο Δήμος Αρταίων, και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε καθώς και το περιεχόμενο των αποφάσεων. «Σε αυτή τη φάση, με τα δεδομένα που υπάρχουν, είναι λογικό ο καταμερισμός του προβλήματος να γίνει αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες. Με δομές ασφαλούς διαμονής που θα καλύπτουν στους φιλοξενούμενους τις βασικές ανάγκες για την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών και υπηρεσίες για τις βασικές κοινωνικές και οικογενειακές λειτουργίες τους. Όπως και την καλή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες με βασικό το πλαίσιο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής, που δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως δεν υπήρξε σοβαρότητα στην προετοιμασία για τη διαχείριση του προβλήματος.