Επιστρέφονται 166 εκατ. στην Ελλάδα για τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια

on .

PROBATA BOSKOS

• Μια ακόμη δικαίωση έρχεται για την Ελλάδα από Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με απόφασή του επιστρέφονται 166 εκατ. ευρώ που είχαν παρακρατηθεί από κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς είχε κριθεί ότι είχε παραβιαστεί η κοινοτική νομοθεσία από τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η απόφαση που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δεύτερη κατά σειρά για τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια, καθώς η προηγούμενη (είχε εκδοθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2020) είχε δικαιώσει και πάλι την Ελλάδα, επιστρέφοντας το ποσό των 280 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνολικά με τις δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 435 εκατ. ευρώ. Οι δύο επίμαχες αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από αναιρέσεις που είχε καταθέσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΝΣΚ ζητούσε να αναιρεθούν καταδικαστικές για τη χώρα αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, σε περιοδικούς, ανά διετία, ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομιμότητα των επιδοτήσεων αυτών από ελληνικής πλευράς, είχε κριθεί ότι παραβιάστηκε η κοινοτική νομοθεσία, που προσδίδει άλλη έννοια στα βοσκοτόπια, από αυτή που δίδεται στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα ήταν να παρακρατηθούν οι επιδοτήσεις αυτές από την Ελλάδα και κατά συνέπεια να επιβαρυνθεί με το ποσό αυτό η χώρα μας.