Ο χειμώνας κάνει «ποδαρικό» φέρνοντας μαζί του βροχές!

on .

MPARTZOKAS ARHS SYNENTEYKSH 6 11 19

• Ο πιο ξηρός Νοέμβριος του τελευταίου αιώνα (!) ήταν για την περιοχή μας αυτός που μόλις πέρασε, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αν και γενικότερα το φθινόπωρο είχε βροχές.
Ωστόσο, από σήμερα μπαίνουμε στον χειμώνα, όχι μόνο ημερολογιακά, αλλά και όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, καθώς η περίοδος που ακολουθεί θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τη βροχή, δικαιώνοντας έτσι τον τίτλο του Δεκεμβρίου ως ο πιο υγρός μήνας του έτους!

Ο πιο ξηρός Νοέμβριος!
Μία μόνο ημέρα έβρεξε ολόκληρο τον περασμένο μήνα στα Γιάννενα και συγκεκριμένα προχθές, ρίχνοντας μόλις οκτώ χιλιοστά νερού, όταν ο μέσος όρος του μήνα είναι τα 168 χιλιοστά. Δηλαδή, η βροχή για τον μήνα ήταν λιγότερη από το 5% των συνηθισμένων τιμών του.
Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, ο συγκεκριμένος ήταν ο ξηρότερος Νοέμβριος για το Λεκανοπέδιο από την απελευθέρωση της πόλης μας, το 1913! Δεύτερος πιο άνυδρος ήταν ο Νοέμβριος του 2011 με μόλις 13 χιλιοστά βροχής, ενώ πιο υγροί για τον τελευταίο αιώνα ήταν οι αντίστοιχοι μήνες του 1962 και του 2010, κατά τους οποίους έπεσαν στην περιοχή μας περισσότερα από 380 χιλιοστά νερού.

Έρχονται βροχές
«Μας στενοχωρεί και μας ανησυχεί η έλλειψη βροχών τον Νοέμβριο γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας όλο το καλοκαίρι είχε πέσει πολύ χαμηλά όπως διαπιστώνουμε στις γεωτρήσεις μας», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας με την ιδιότητα του Προέδρου της ΔΕΥΑΙ.
Όμως μπήκαμε πλέον στον Δεκέμβριο και τα δεδομένα αλλάζουν σιγά – σιγά, με τον κ. Μπαρτζώκα να εμφανίζεται βέβαιος πως ο νέος μήνας θα δώσει περισσότερες βροχές. Όπως σημείωσε, ήδη αλλάζει η κυκλοφορία των βροχοφόρων συστημάτων που πλέον θα περνούν από τη Μεσόγειο και τη χώρα μας και από τις επόμενες δύο ημέρες μπαίνουμε σε περίοδο συχνών βροχοπτώσεων, «αυτό δηλαδή που γνωρίζουμε καλά οι Γιαννιώτες», όπως επισημαίνει με χιούμορ ο καθηγητής!

Η εικόνα του φθινοπώρου
Όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του φθινοπώρου που μόλις τελείωσε, τα ποσά βροχής στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ήταν στα δύο τρίτα της μέσης τιμής της εποχής κι αυτό χάρη στους δύο πρώτους μήνες. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 102 χιλιοστά με μέση τιμή τα 54, ενώ τον Οκτώβριο έριξε 103 χιλιοστά βροχής με μέση τιμή τα 100. Κάπως έτσι, ισοσκελίστηκαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό οι απώλειες του Νοεμβρίου. Κατά το φετινό φθινοπωρινό τρίμηνο το σύνολο της βροχής στην περιοχή μας ήταν 213 χιλιοστά με μέση τιμή τα 322 χιλιοστά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ