Επείγει η λήψη μέτρων στήριξης για τους Ηπειρώτες παραγωγούς εσπεριδοειδών

on .

portokalia

• Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Ήπειρο που δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους, καθώς η τιμή τους διαμορφώνεται κάτω του κόστους παραγωγής.

Το πρόβλημα αυτή την περίοδο εντοπίζεται στα μανταρίνια, όμως δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για την διάθεση των πορτοκαλιών. Το θέμα που έχει προκύψει έχουν αναδείξει με ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές Πρέβεζας και Άρτας, ενώ επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στις αιτίες που συντελούν αρνητικά στη διάθεση των εσπεριδοειδών και καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου.

Τι ζητά…
Πιο συγκεκριμένα ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
-Ενίσχυση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, προκειμένου η τιμή τους να γίνει ανταγωνιστική έναντι αντίστοιχων άλλων παραγωγών χωρών.
-Κοινωνική απόσυρση των προϊόντων και διάθεσή τους σε σχολεία ή άλλα ιδρύματα, στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς, αλλά και συγχρόνως προσφέροντας στα παιδιά ποιοτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
- Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με 3-4 λεπτά το κιλό.
- Διαβούλευση με τον ΕΛΓΑ ώστε στον κανονισμό του να ενταχθούν ασθένειες που μέχρι τώρα δεν προβλέπονται (όπως οι μύκητες κλπ).
- Συντομότερη επιστροφή του ΦΠΑ προς παραγωγούς και εμπόρους.
- Σύνδεση οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση της παραγωγής πορτοκαλιού και η αγορά να αποσυμφορείται από τις πλεονάζουσες ποσότητες. Με τον τρόπο αυτό θα ισορροπείται η προσφορά με τη ζήτηση και οι τιμές θα συγκρατούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι πατάτες Χρυσοβίτσας
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές της περίφημης πατάτας Χρυσοβίτσας. Η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων με επιστολή της (την υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεοχ. Λιούρης) προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητά τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης και στους παραγωγούς καλοκαιρινής πατάτας.
Όπως αναφέρει σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση χορηγείται κρατική ενίσχυση για στήριξη των παραγωγών της χώρας στον τομέα της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους για το έτος 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο η «Ένωση Αγροτών» επισημαίνει προς τα υπουργεία ότι στην περιοχή του Δήμου Μετσόβου και πιο συγκεκριμένα στη Χρυσοβίτσα υπάρχει ένας αριθμός παραγωγών που καλλιεργεί καλοκαιρινή πατάτα, οι οποίοι δεν έτυχαν της κρατικής ενίσχυσης, απόφαση που την χαρακτηρίζει άδικη, γιατί και αυτοί υπέστησαν σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους για το έτος 2020 εξαιτίας της πανδημίας.
Γι’ αυτό και μέσω της επιστολής ζητά την επανεξέταση των αιτήσεών τους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να συμπεριληφθούν και οι παραπάνω παραγωγοί καλλιέργειας καλοκαιρινής πατάτας.