Μία Λοιμωδών έκλεισε, οι άλλες όμως λειτουργούν κανονικά!

on .

dourouti
• Σε καραντίνα έχει τεθεί εδώ και δύο εικοσιτετράωρα η μία εκ των τεσσάρων Μονάδων Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έπειτα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωπικό της.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες όπως διαβεβαιώνει μέσω του «Π.Λ.» ο Καθηγητής Παθολογίας του Π.Γ.Ν.Ι. Χαράλαμπος Μηλιώνης. Κι αυτό χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση των ΜΕΛ, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει!
 Δύο τα κρούσματα
Ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια είναι τα δύο θετικά κρούσματα στο προσωπικό της δεύτερης Μονάδας Λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η οποία ανέστειλε άμεσα τη λειτουργία της με τους λίγους ασθενείς που φιλοξενούσε να μεταφέρονται στις υπόλοιπες ΜΕΛ. Με απόφαση της διεύθυνσης του τμήματος  Λοιμωδών, σε καραντίνα έχει τεθεί προληπτικά όλο το προσωπικό της συγκεκριμένης Μονάδας, το οποίο ανέρχεται σχεδόν σε 30 άτομα, στο οποίο έγιναν τεστ χωρίς να προκύψουν άλλα θετικά κρούσματα.
Ο Χαράλ. Μηλιώνης
«Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες», διαβεβαιώνει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μηλιώνης. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά κενά κρεβάτια σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης, καθώς η πληρότητα στις υπόλοιπες ΜΕΛ του Π.Γ.Ν.Ι. είναι χαμηλή. Χθες, για παράδειγμα, δεν έφτανε το 50% του συνόλου των κλινών τους. 
«Και στις τέσσερις Μονάδες Λοιμωδών γίνεται ένας τακτικός κυλιόμενος έλεγχος για όλους όσοι διαχειρίζονται περιστατικά κορωνοϊού κι αυτό γίνεται επίσης στη ΜΕΘ αλλά και στα Επείγοντα. Έχουμε λοιπόν έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια που νοσούν, οι οποίοι ήταν αρχικά ασυμπτωματικοί», σύμφωνα με τον Καθηγητή. 
Ωστόσο, όπως τονίζει με έμφαση, η Λοιμωδών έχει οργανωθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο σε τέσσερις υπομονάδες που έχουν στεγανά μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι το προσωπικό της μίας δεν έρχεται σε επαφή με όσους εργάζονται στην άλλη κι αυτό έγινε, λέει ο κ. Μηλιώνης, «επειδή είχαμε προβλέψει ότι θα μπορούσαν να προκύψουν κρούσματα όπως και συνέβη τελικά». 
 Είναι αναμενόμενο…
Σύμφωνα με τον Καθηγητή, στο προσωπικό της κενής ΜΕΛ έχουν γίνει τεστ, βγήκαν αρνητικά, αλλά έχουν τεθεί σε καραντίνα, αφού δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την παρουσία τους στο Νοσοκομείο. 
Όσο για τα δύο κρούσματα, σημειώνει ότι κόλλησαν επειδή ασχολούνταν με ένα πολύ βαρύ περιστατικό το οποίο χρειάστηκε διασωλήνωση και, για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, εκτέθηκαν στον ιό επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοθυσίας και επαγγελματισμού! Πρόκειται για κάτι αναμενόμενο, το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω της αναγκαστικής άμεσης επαφής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με βαριά νοσούντες από κορωνοϊό πολίτες.
Σημειώνεται εδώ ότι αυτή τη στιγμή στις ΜΕΛ του Π.Γ.Ν.Ι. φιλοξενούνται και ξένα περιστατικά, δηλαδή δύο ασθενείς που έχουν έρθει από τη Μακεδονία καθώς και ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, με τον κ. Μηλιώνη να τονίζει πως «θέλουμε να βοηθάμε και εκεί, όμως αναγκαστικά η ροή πρέπει να είναι ελεγχόμενη, άρα δεν δεχόμαστε άκριτα τα πάντα».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ