«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει ο μελισσοκομικός κλάδος

on .

MELISSES MELISSOKOMOS

• «Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι παραγωγοί μελιού, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τόσο για την επιβίωσή τους, όσο και για το μέλλον της παραγωγής και της συνέχισης της δραστηριότητάς τους σ’ αυτό τον κλάδο. Αυτό τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας, κάνοντας λόγο για μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς (Αγροτ. Ανάπτυξης και Οικονομικών) την άμεση λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης!
Όπως αναφέρει, η Μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, καθώς το Ελληνικό μέλι είναι ένα παραδοσιακό, ποιοτικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, με αυξανόμενο εξαγωγικό προσανατολισμό. Όμως, τονίζει ότι την περασμένη δύσκολη χρονιά, υπήρξε πτώση της παραγωγής γύρω στο 50%, ενώ και το 2019 η παραγωγή ήταν μειωμένη.
Ειδικότερα, αναφέρεται στην Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας, μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα στο μελισσοκομικό κλάδο, και στους παραγωγούς της, οι οποίοι χαρακτηρίζουν πικρή την χρονιά που πέρασε, έχοντας φθάσει σε απόγνωση, ωστόσο το θέμα καίει τους παραγωγούς συνολικά της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας!
Οι συνέπειες της πανδημίας…
Επίσης, ο βουλευτής Άρτας σημειώνει ότι πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, το πολύ μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο της Μελισσοκομίας, οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη δραματική μείωση του τουρισμού και το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης, τη μείωση της πώλησης και της κατανάλωσης Ελληνικού μελιού, παράλληλα με την αυξημένη εισαγωγή φθηνού μελιού, αλλά και τη συνεχιζόμενη παράνομη Ελληνοποίηση, που παρά τη θεσμοθέτηση σχετικών διατάξεων, έστω και με ελλείψεις, αυτές δεν προχώρησαν σε εφαρμογή. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο παρουσιάζει προβλήματα και καθυστερεί, πέραν των βελτιώσεων που απαιτούνται με τη συμμετοχή και του ίδιου του κλάδου των παραγωγών μελιού.
Δεν έχουν στηριχθεί…
Τονίζει δε, ότι ο κλάδος, πλην κάποιων περιοχών, όπως τα μικρά νησιά του Αιγαίου, δεν έχει στηριχτεί μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και δεν έχει προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μελιού που παράγουν, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην τοπική παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα.