Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για στήριξη οινοποιείων - αμπελουργών

on .

AMPELI STAFYLIA
• Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη  οικονομική καταστροφή οινοποιείων και αμπελουργών λόγω του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητά ο αμπελοοινικός κλάδος.
 Ήδη, οι Πρόεδροι των κορυφαίων οργανώσεων του κλάδου κ.κ Ιωάννης Βογιατζής (ΕΔΟΑΟ), Χρίστος Μάρκου (ΚΕΟΣΟΕ) και Γιώργος Σκούρας (ΣΕΟ), σε  επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κοινοποιείται και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, περιγράφουν αναλυτικά την  ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην οινική αγορά (με ενδεικτικό τα τεράστια  αποθέματα που ανέρχονται  πλέον σε 4.777.000 hl), και προτείνουν  6 έκτακτα μέτρα, που όπως τονίζουν εμφατικά θα πρέπει να ληφθούν το γρηγορότερο δυνατόν. 
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στο μέτρο 21του ΠΑΑ, η διενέργεια μιας πρώτης φάσης της απόσταξη κρίσης πριν από το καλοκαίρι, η επίσπευση των αναγγελιών για τον πράσινο τρύγο, η ενίσχυση της αποθεματοποίησης οίνων, η διευκόλυνση των οινοποιείων με δάνεια μειωμένης εγγυοδοσίας κ.α.
«Η Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου και τα μέλη της, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ζητούμε εξεύρεση λύσεων χρηματοδότησης σε Εθνικό επίπεδο καθώς και την στήριξη των αιτημάτων μας στο Ευρωπαϊκό πεδίο διεκδίκησης για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τον Αμπελοοινικό κλάδο της χώρας. Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα και πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν», καταλήγει η επιστολή.