Βανδάλισαν τάφο στο Εβραϊκό νεκροταφείο!

on .

EBRAIKO NEKROTAFEIO ZHMIES 6 8 21

• Στόχος βανδάλων έγινε για μία ακόμη φορά το Εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων δίπλα στο πάρκο της Αγίας Τριάδας.

Άγνωστοι κατάφεραν σε ανύποπτο χρόνο να εισέλθουν στον χώρο του, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι περιφραγμένος απ’ όλες τις πλευρές με ψηλό πέτρινο τοίχο και να προξενήσουν ζημιές σε ένα τάφο.
Την είδηση έκανε γνωστή χθες το πρωί η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων μέσω ανακοίνωσης του Προέδρου της και Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για τον βανδαλισμό. «Είναι ένα γεγονός που έχει γεμίσει θλίψη τα μέλη της», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ παράλληλα η Ισραηλιτική Κοινότητα επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εβραϊκό νεκροταφείο έχει μπει και στο παρελθόν στο στόχαστρο βανδάλων, δεχόμενο αρκετές φορές επιθέσεις όπως εξάλλου και η Εβραϊκή Συναγωγή στο Κάστρο.

Το Ισραηλιτικό Συμβούλιο
Αγανάκτηση και αποτροπιασμό για την καταστροφή του Εβραϊκού τάφου στα Γιάννενα εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Κάνει λόγο για ντροπιαστική πράξη από ιερόσυλους που, όπως αναφέρει, «καταδεικνύει ότι το μίσος των δραστών οδηγεί σε ανίερες εκδηλώσεις βίας και φανατισμού». Το ΚΙΣΕ καλεί τις αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για τη σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως «Το Εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων δεν είναι μόνον ο τόπος ανάπαυσης των Εβραίων της πόλης, είναι τόπος μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της πόλης των Ιωαννίνων».

Άλλες καταδίκες
Φορείς, παρατάξεις και κόμματα της πόλης αποδοκιμάζουν με ανακοινώσεις τους τον βανδαλισμό στο Εβραϊκό κοιμητήριο των Ιωαννίνων.
-Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» σε ανακοίνωσή της καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο το συγκεκριμένο συμβάν και επισημαίνει τα εξής: «Σε μια πόλη που ο πολυπολιτισμικός της χαρακτήρας έχει βαθιές ρίζες δεν χωρούν τέτοιες ενέργειες μίσους που βεβηλώνουν, όχι μόνο τα μνήματα, αλλά και τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων του φασισμού».
-Τη νέα επίθεση βανδάλων σε τάφο συμπατριώτη μας στο Εβραϊκό Νεκροταφείο καταδικάζει απερίφραστα και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει, «θεωρώντας αυτονόητη την καταδίκη από κάθε πολίτη, φορέα, πολιτικό κόμμα και συλλογικότητα, καλούμε τις αστυνομικές αρχές να φροντίσουν για την σύλληψη των βανδάλων και την προστασία του νεκροταφείου ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια βεβήλωσης των τάφων συμπολιτών μας, που βίωσαν και επέζησαν της φρίκης του Ναζισμού».
- Από τη δική του πλευρά, το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει απερίφραστα την φασιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια βανδαλισμού τάφου στο Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. «Η πολυπολιτισμικότητα και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα πρέπει να είναι κύριο γνώρισμα της κοινωνίας μας. Ειδικότερα στην πόλη μας που η μαρτυρική ισραηλιτική κοινότητα θρήνησε εκατοντάδες θύματα από την ναζιστική βαρβαρότητα», τονίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, δηλώνοντας ότι «το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ ήταν και παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο φασισμό και ναζισμό».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ