Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών

on .

EMBOLIO PAIDI 2

Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Στα Γιάννενα προς το παρόν εμβολιαστική γραμμή θα λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα πρώτα διαθέσιμα ραντεβού ξεκινούν από τις 23 Δεκεμβρίου. Η πρώτη παραλαβή των παιδικών εμβολίων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και έχουν παραχθεί από την Pfizer/BioNTech. To εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και η δόση για παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων.
Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί ένα στοίχημα σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο και ζητούμενο είναι να αρθούν οι προβληματισμοί που μπορεί να υπάρχουν από έναν αριθμό γονέων. Με δεδομένο ωστόσο ότι και τα παιδιά νοσούν, μεταδίδουν τον κορωνοϊό και ενώ ακόμη παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης, ο εμβολιασμός τους είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αποτελεί «ανάχωμα» στη διασπορά και προστατεύει από βαριά νόσηση, έστω και αν τα περιστατικά είναι σαφώς λιγότερα απ’ ότι στον ενήλικο πληθυσμό.
«Τρέχουν» για την 3η δόση
Την ίδια ώρα πάντως οι εμβολιασμοί στο νομό Ιωαννίνων ξεπερνούν τους 2.000 σε ημερήσια βάση, με τους περισσότερους να αφορούν την αναμνηστική δόση (την Πέμπτη ανήλθαν σε 1.724), ενώ αντίθετα οι εμβολιασμοί για πρώτη δόση εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (περί τους 200, την Πέμπτη 202.) γεγονός που προβληματίζει, αναλογιζόμενοι και τον αριθμό κρουσμάτων που παραμένει σε υψηλό επίπεδο, έστω και αν υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 140 νέα κρούσματα στην Ήπειρο, τα μισά και πλέον (73) προέρχονται από το Νομό Ιωαννίνων. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε Άρτα 27, Πρέβεζα 25, Θεσπρωτία 15. Σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 5.087, 103 θάνατοι (!) και 702 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 566 είναι ανεμβολίαστοι.
Η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αν και υπάρχει μια μικρή μείωση στον αριθμό των νέων εισαγωγών, οι οποίες σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ήταν 376, με τα εξιτήρια να ανέρχονται σε 388. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου παραμένει αμετάβλητη. Οι ΜΕΘ Covid19 σε Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα» είναι σχεδόν πλήρεις. Πλήρεις είναι και οι κλίνες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του «Χατζηκώστα», ενώ πιο άνετη είναι η κατάσταση στις αντίστοιχες του Πανεπιστημιακού που διαθέτει περισσότερες κλίνες, με επακόλουθο να γίνεται πιο εύκολα η διαχείριση των ασθενών.
Η κατανομή των κρουσμάτων
Για μια ακόμη ημέρα Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα. Στην μεν Αττική καταγράφηκαν 1.604, στη δε Θεσσαλονίκη 831. Ακολούθησαν: Αχαΐα 147, Ηράκλειο 137, Σέρρες 127, Κοζάνη 118, Μαγνησία 91, Αιτωλοακαρνανία 89, Λάρισα 89.