Ειδικό επίδομα ασθενείας Covid-19 σε εμπόρους ζητά η ΕΣΕΕ

on .

EPIDOMA KORONOIOS MASKA

• Τη χορήγηση ειδικού επιδόματος ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενος εμπόρους που νοσούν από Covid-19 ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Ειδικότερα, με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας τονίζει πως η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας «προκάλεσε δικαιολογημένα την επικαιροποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης των διατάξεων που αφορούν τη χορήγηση αδειών και τις εξ αυτών αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να απουσιάσουν από την εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό. Ωστόσο, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι σε καμία από τις σχετικές ανακοινώσεις δεν γίνεται αναφορά και δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για την απώλεια εισοδήματος που έχουν όταν νοσούν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που στον κλάδο του εμπορίου σήμερα ξεπερνούν τις 140.000. O αυτοαπασχολούμενος έμπορος που σήμερα αναγκάζεται επειδή βρέθηκε θετικός στον Covid-19 να κλείσει το κατάστημά του και να απωλέσει έσοδα τουλάχιστον 5 ημερών, δεν λαμβάνει κανένα χρηματικό βοήθημα για την έστω και μερική αναπλήρωση των απωλειών του».
Κατά την ΕΣΕΕ, πρόκειται για μία «κραυγαλέα παράλειψη της Πολιτείας, την ώρα μάλιστα που ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για την οικονομική του επιβίωση και ταυτόχρονα νιώθει τον κλοιό της πανδημίας να απειλεί ακόμη και τη ζωή του».
Για τους λόγους αυτούς, η Συνομοσπονδία ζητά να θεσπιστεί Ειδικό Επίδομα Ασθενείας για τους νοσούντες από Covid-19 αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, το οποίο μπορεί να χορηγείται από τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΑΕΔ.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος που θα επιφέρει η προτεινόμενη χορήγηση του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι μηδαμινό, εφόσον τα απαραίτητα ποσά εκταμιεύονταν για τη χρήση αυτή από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ.