Σμόλικας και Τύμφη σε καθεστώς αυστηρής προστασίας από το ΥΠΕΝ

on .

SMOLIKAS

• Στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απάτητα Βουνά» εντάσσονται και δύο όρη του Νομού Ιωαννίνων, ο Σμόλικας και η Τύμφη, τα οποία υπάγονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας.
Το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησαν ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς. Με δύο αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπόγραψε ο κ. Αμυράς, περιοχή συνολικής έκτασης 102,89 τ.χλμ στον Σμόλικα και αντίστοιχη συνολικής έκτασης 202,75 τ.χλμ. στην Τύμφη κηρύσσονται «Περιοχές Άνευ Δρόμων», γεγονός που συνεπάγεται ότι εντός αυτών απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Συνεπώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Αμυρά, απαγορεύεται και η εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων. Επισημαίνεται πως η πρωτοποριακή αυτή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ βασίστηκε στις εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες για τις «Περιοχές Άνευ Δρόμων» της Καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασιλικής Κατή.
Φρένο στην υπερεκμετάλλευση
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ, τα «Απάτητα Βουνά» βάζουν φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου.
Όπως αναφέρεται σχετικά, «ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.».