Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω εκτίναξης κόστους παραγωγής!

on .

AGELADES TROFH

• Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγροτοκτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων, όπως εξάλλου και οι συνάδελφοί τους όλης της χώρας εξαιτίας των υπέρμετρων αυξήσεων αφενός στις τιμές των ζωοτροφών και αφετέρου στα καύσιμα και την ενέργεια που έχουν κυριολεκτικά... εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες.
Πρόκειται για προβλήματα που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και απειλούν την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα από την Πολιτεία με τη λήψη συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων στήριξης των αγροτών.

Στον Γενικό Γραμματέα...
Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης Κώστας Μπαγινέτας με τον Πρόεδρο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Θεοχάρη Λιούρη (φωτό). Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της «Ένωσης» ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους αγρότες και κτηνοπτηνοτρόφους, από το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών. Όπως έκανε γνωστό, οι αυξήσεις στις τροφές πλησιάζουν το 60% των τιμών, ενώ αντίστοιχα έχει εκτιναχθεί και το κόστος της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο). Ο κ. Λιούρης ζήτησε να δοθούν άμεσες λύσεις.

Τι μέτρα ζητούν
Μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα στήριξης των αγροτών, των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές τους, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων όπως ίσχυε και στο παρελθόν και η άμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφές τις οποίες προκαλούν στους παραγωγούς οι αγριόχοιροι.
Επίσης ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα η επαναπροκήρυξη του υπομέτρου 6.1 για τους «Νέους Αγρότες» σε Περιφέρειες στις οποίες δεν θα καλυφθεί ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός από την πρώτη προκήρυξη, καθώς και ο χαρακτηρισμός του εισοδήματος το οποίο προέρχεται από συμμετοχή των αγροτών σε εταιρείες του πρωτογενή τομέα ως αγροτικό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ