Έρευνες στην Ήπειρο, σύλληψη στα Γιάννενα για τα αναβολικά!

on .

ANABOLIKA XAPIA 23 1 22

• Mε πελατολόγιο που περιλαμβάνει πάνω από 200 ονόματα και τα έσοδα από τις παράνομες πωλήσεις να ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις 600.000 ευρώ μέσα στην τελευταία πενταετία, το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων και διακίνησης αναβολικών που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία έκανε κυριολεκτικά «χρυσές δουλειές».
Στους «εγκεφάλους» του κυκλώματος που συνελήφθησαν, εκτός από έναν 34χρονο από την Πάτρα που διατηρούσε αποθήκη με αναβολικά, περιλαμβάνονταν επίσης ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στην Ξάνθη και ιδιοκτήτης καταστήματος με συμπληρώματα διατροφής στα Γιάννενα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»!
Τα παίρνουν έτοιμα
Εκτός από τα δεκάδες χιλιάδες σκευάσματα αναβολικών που εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία στην Πάτρα, βρήκε και ένα τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις για παραγγελίες και αποστολές δεμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και εγχώρια αυτοσχέδια εργαστήρια παραγωγής αναβολικών, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν όμως πλέον μια μετατόπιση από την παρασκευή στην προμήθεια έτοιμων σκευασμάτων. Βασικός τροφοδότης των ελληνικών κυκλωμάτων είναι συνήθως η Κίνα, όμως και εκεί παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στροφή προς τη βαλκανική αγορά, κατά μία εκδοχή λόγω της εντατικοποίησης των τελωνειακών ελέγχων.
 Συγκοινωνούντα δοχεία
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προκύπτει σύνδεση των συλληφθέντων σε Πάτρα, Ξάνθη και Γιάννενα με δύο άλλα άτομα που είχαν κατηγορηθεί για παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2018 έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είχε εξαρθρωθεί άλλο δίκτυο διακίνησης αναβολικών, το οποίο διέθετε και αυτοσχέδιο παρασκευαστήριο στην Κρήτη.
Μεταξύ των συλληφθέντων σε εκείνη την υπόθεση ήταν δύο άτομα από τον Κορυδαλλό Αττικής και τα Γιάννενα οι οποίοι εμφανίζονται και στη λίστα των πελατών του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Εξάλλου και σε άλλα περιστατικά στο παρελθόν οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα ελληνικά κυκλώματα διακίνησης αναβολικών λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, πουλώντας μεταξύ τους εξοπλισμό, πρώτες ύλες ή σκευάσματα εάν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. 
Οι τελικοί αποδέκτες
Όσον αφορά στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες, τα αναβολικά που εμπορευόταν κατέληγαν με ψευδή στοιχεία αποστολέα, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. 
Σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις που έχουν χειριστεί στο παρελθόν, στις οποίες οι τελικοί αποδέκτες είναι σχεδόν αποκλειστικά άτομα που ασχολούνται με τη σωματική διάπλαση, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν μεταξύ των Ελλήνων πελατών και 27 αθλητές διαφόρων αθλημάτων, όπως στίβου και πάλης, δέκα γυμναστές – προπονητές και δέκα ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. 
 Έρευνες στην Ήπειρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων αφορά σε 126 φυσικά πρόσωπα και δύο νομικά, ενώ μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 61 γιατροί που εργάζονται στο δημόσιο. Από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου έγιναν συνολικά 232 έρευνες σε πολλές περιοχές. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.