Οι αγρότες μπαίνουν σήμερα στα Γιάννενα με τα τρακτέρ!

on .

TRAKTER DROMOS 13 2 2022

• Στα Γιάννενα θα... εισβάλλουν ξανά σήμερα, έπειτα από αρκετό καιρό τα τρακτέρ, καθώς οι αγοτοκτηνοτρόφοι του Νομού μας κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κυρίως για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω των αυξήσεων σε ενέργειας και τιμές των ζωοτροφών που πλήττει καίρια τον κλάδο.
Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 11 π.μ. στον κόμβο της Ελεούσας, κοντά στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και στον κόμβο Ανατολής, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο. Από εκεί, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.», οι αγρότες θα κινηθούν προς το κέντρο της πόλης με τελικό προορισμό τον χώρο μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Εξάλλου, σε κινητοποιήσεις έχουν ήδη προχωρήσει οι αγρότες στην περιοχή της Άρτας, αλλά και στον Λούρο Πρέβεζας, όπου το Σάββατο έστησαν μπλόκο.
Να δοθούν λύσεις
Nα δοθούν άμεσα λύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής ζητάει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», τονίζοντας πως έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών που πλησιάζουν το 60%, καθώς και όλων των αγροεφοδίων αλλά και της ενέργειας.
«Ιδιαίτερα στον Νομό μας η κρίση είναι πιο έντονη, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες», τονίζει ο Γ.Α.Σ.. Προσθέτει δε πως είναι αναγκαία η άμεση στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, η πλήρης απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής και η άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων και των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Καταλήγοντας ο Αγροτ. Συνεταιρισμός απευθύνει στους φορείς γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών οργανώσεων του Νομού κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα.
Οι αγρότες Ζίτσας
Τις δυνάμεις τους με τα μπλόκα του αγώνα ενώνουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας. «Ενισχύουμε τον ενιαίο πανελλαδικό αγώνα επιβίωσής μας», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους και κάνουν γνωστό ότι θα βγουν σήμερα, ώρα 11 π.μ. με τα τρακτέρ και στον κόμβο της Ελεούσας και στον κόμβο Ανατολής. «Δεν αντέχουμε άλλο από το μεγάλο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κλπ), τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι», τονίζουν οι δύο Σύλλογοι και προσθέτουν: «Τα επτά μέτρα στήριξης που εξάγγειλε η κυβέρνηση με το που βγήκαν τα τρακτέρ στο δρόμο, η πλειοψηφία τους δεν είναι νέα αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών και αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν ούτε καν μια μικρή ανακούφιση. Ειδικά το μέτρο για τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται περίπου 1 ευρώ το ζώο, ενώ αφήνονται εκτός όλοι όσοι δεν είχαν τζίρο το δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουάριο».
Το Σωματείο Γεωπόνων
Τις κινητοποιήσεις των αγροτών χαιρετίζει το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αποτελεί τη θηλιά που διαρκώς σφίγγει γύρω από το λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός της περιοχής μας προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει. Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή».
Ο Μάριος Κάτσης
«Παρά τις επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιου με τοπικούς παράγοντες, τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας και όλης της χώρας διαρκώς διογκώνονται, αντί να λύνονται», τονίζει ο Μάριος Κάτσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, «σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας στη χώρα μας και ακόμα αγνοούνται οι απαραίτητες πολιτικές ενίσχυσης των παραγωγών λόγω covid, ενώ η ανταπόκριση της Πολιτείας σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στον Καλαμά είναι εξαιρετικά αργή. Οι διαρκείς κυβερνητικές υποσχέσεις στήριξης και ανακούφισης, έχουν αποδειχθεί «κούφια» λόγια. Ταυτόχρονα, το κύμα ακρίβειας που ισοπεδώνει την κοινωνία, έχει εκτοξεύσει το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής, με την κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς να λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσης».