Αγροτική «παρέλαση» χθες στο κέντρο των Ιωαννίνων!

on .

FOTO 1HS

• «Παρέλαση» διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων έκαναν χθες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων με κεντρικό αίτημα να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα.
Περίπου 40 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στάθμευσαν στην κεντρική Πλατεία, μπροστά στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, όπου έφτασαν από Ελεούσα και Πανηπειρωτικό Στάδιο και παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα.

Οι δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης μίλησε για τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο αγροτικός κόσμος τόσο της περιοχής μας όσο και της χώρας γενικότερα. «Θέλουμε να δει τα προβλήματα η κυβέρνηση. Πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο επόμενο τρίμηνο πολλοί θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Ένας δε εκ των παριστάμενων αγροτών, ο Μιλτιάδης Μπούκας, διαβεβαίωσε ότι η κινητοποίηση δεν έγινε επειδή δεν έχουν δουλειά να κάνουν αλλά επειδή η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος είναι πολύ δύσκολη και δεν πάει άλλο.

Ζητούν λύσεις
Nα δοθούν άμεσα λύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής ζητούν με χθεσινό ψήφισμά τους οι Φορείς Γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών Οργανώσεων Ν. Ιωαννίνων, τονίζοντας πως έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών που πλησιάζουν το 60%, καθώς και όλων των αγροεφοδίων αλλά και της ενέργειας.
«Ιδιαίτερα στον Νομό μας η κρίση είναι πιο έντονη, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες», τονίζουν. Προσθέτουν δε πως είναι αναγκαία η άμεση στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, η πλήρης απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής και η άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων και των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αγρότες Ζίτσας
Τις δυνάμεις τους με τα μπλόκα του αγώνα ένωσαν χθες ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας. «Δεν αντέχουμε άλλο από το μεγάλο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κλπ), τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Τα επτά μέτρα στήριξης που εξάγγειλε η κυβέρνηση με το που βγήκαν τα τρακτέρ στο δρόμο, η πλειοψηφία τους δεν είναι νέα αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών και αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν ούτε καν μια μικρή ανακούφιση. Ειδικά το μέτρο για τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται περίπου 1 ευρώ το ζώο».

Το Σωματείο Γεωπόνων
Τις κινητοποιήσεις των αγροτών χαιρετίζει το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αποτελεί τη θηλιά που διαρκώς σφίγγει γύρω από το λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός της περιοχής μας προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει. Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή».

To KKE Ιωαννίνων
«Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο νομό Ιωαννίνων δυναμώνουν τον αγώνα των αγροτών σε όλη τη χώρα, δυναμώνουν τους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας που μάχονται να επιβιώσουν μπροστά στην ανελέητη αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται μέρα με τη μέρα», τονίζει το ΚΚΕ Ιωαννίνων χαιρετίζοντας σε ανακοίνωσή του τη χθεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα.
• Την ικανοποίηση των δίκαιων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων ζητάει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις τους.