Σχεδόν έτοιμες οι μελέτες για το Γιάννενα - Κακαβιά

on .

ionia

• Στις εργασίες που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την ωρίμανση των μελετών του οδικού άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, εστίασε την αισιοδοξία του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για την δημοπράτηση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Η τοποθέτηση αυτή έγινε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε μοναδικό θέμα

στην Ημερήσια Διάταξή του τον απολογισμό για το 2021. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Σώματος μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς η επόμενη θα γίνει δια ζώσης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην αρχική εισήγησή του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στη μελέτη που παρέλαβε η Περιφέρεια για την οδική σύνδεση Γέφυρα Καμπής μέχρι τη διασταύρωση «Ζέφυρου» Πρέβεζας, απαντώντας και σε όσους τον τελευταίο καιρό άσκησαν κριτική κατά της Περιφερειακής Αρχής για τα συγκεκριμένα θέματα. Για το μεν έργο Γιάννενα- Κακαβιά η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών, λόγω του υψηλού προϋπολογισμού του, για το δε τμήμα Γέφυρα Καμπής – Ζέφυρο, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. 

Ένταση στο ξεκίνημα 

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με ένταση καθώς ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ήθελε να προηγηθεί η εισήγηση του Περιφερειάρχη, στη συνέχεια να απαντήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης και μετά να ακολουθήσουν οι Αντιπεριφερειάρχες. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό καθώς όπως ειπώθηκε ο απολογισμός των Αντιπεριφερειαρχών εντάσσεται στον συνολικό απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση η παράταξη του κ. Ζάψα. 

Μετά τον Περιφερειάρχη που έκανε συνοπτική παρουσίαση δράσεων και πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αρχής το λόγο πήραν διαδοχικά οι Αντιπεριφερειάρχες που παρουσίασαν το έργο κατά Περιφερειακή Ενότητα ή και κατά Θεματική Ενότητα. Συγκεκριμένα μίλησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου (και ως θεματικός τουρισμού), Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης και οι Θεματικοί Β. Γοργόλης, Οδ. Πότσης, Τασούλα Σίμου, Άλκης Λάμπρου, Γιάννης Κατέρης, Μιχάλης Σπυρέλης, Αγνή Νάκου- Δασούλα. 

Κριτική στα «πεπραγμένα» άσκησαν, άλλοτε με χαμηλούς και άλλοτε με υψηλούς τόνους, οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης Σπ. Ριζόπουλος, Δημ. Δημητρίου, Γ. Πρέντζας, Ζώης Γαλατάς, Κ. Αναγνώστου και Κ. Νουτσόπουλος. Επίσης τοποθετήθηκαν και ορισμένοι ακόμη περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ο δρόμος Γιάννενα - Κακαβιά 

Ειδικότερα για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Όταν είχαμε διαπιστώσει ότι επί πέντε και πλέον χρόνια το έργο παρέμεινε στα «συρτάρια» του Υπουργείου ζητήσαμε και πήραμε τη μελέτη για να την ωριμάσουμε. Κάναμε όλες τις βελτιώσεις που χρειάζονταν και όταν από το Υπουργείο Υποδομών άλλαξαν στάση, τους παραδώσαμε εκ νέου την τροποποιημένη μελέτη με τους κόμβους κλπ. 

Συγκεκριμένα παραδώσαμε στις 29.4.2021 και στις 10.6.2021 στο Υπουργείο Υποδομών τα παρακάτω:

- Συμβατικά τεύχη του τμήματος Ιωάννινα – Καλπάκι

- Εκτίμηση προϋπολογισμού για  τη μετατροπή του από τετράιχνο σε τρίιχνο

-Συμβατικά τεύχη  για το τμήμα Καλπάκι - Κακαβιά

- Μελέτη οδοποιίας του τμήματος Καλπάκι - Κακαβιά (σε επίπεδο σχεδόν οριστικής), τρίιχνο με 6 ανισόπεδους κόμβους, ένα RA και  15 km παράπλευρο δίκτυο.

Χάρη στη δική μας δουλειά το έργο θα μπορέσει να δημοπρατηθεί μέχρι τέλους του χρόνου όπως έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Άρα όσοι λένε ότι η μελέτη «πήγαινε και έρχονταν» από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και μιλάνε για «φιάσκο» καλά θα είναι να μη βιάζονται. Και ειδικά εκείνοι που ήταν άφωνοι για το έργο αυτό τα προηγούμενα χρόνια».

 ---

H οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού - Πρέβεζας

Για την οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού- Πρέβεζας ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι από τα στοιχεία που παρελήφθησαν από το Υπουργείο Υποδομών, προέκυψε ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν κατασκευή τμήματος μήκους 33χλμ, τετράιχνης διατομής, στη συνέχεια έγινε περικοπή και το υπό μελέτη τμήμα είναι 23,8 χλμ. και αφορά το τμήμα Γέφυρα Καμπής - κόμβος Ζέφυρου. Έδωσε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για να προσθέσει ότι υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, που όμως δεν έχει προωθηθεί προς έγκριση. Στις προθέσεις της Περιφέρειας, όπως είπε ο Περιφερειάρχης είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το τμήμα του παραλιακού οδικού άξονα από Μεσοπόταμο μέχρι την Πάργα.