«Θερμοκήπιο» κορωνοϊού οι τουριστικοί προορισμοί!

on .

KORONOIOS DEIGMA THETIKO

• Αν τα 8.083 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη ήταν ένα προειδοποιητικό «σήμα» για την ανοδική τάση του κορωνοϊού, η χθεσινή ανακοίνωση τόσο των κρουσμάτων, όσο και άλλων επιδημιολογικών δεικτών έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τους επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς της χώρας. 

Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 9.288 νέα κρούσματα, ενώ τα 8.083 της Τρίτης ήταν δύο ημερών. Αντιλαμβάνεται κανείς την έξαρση που εμφανίζει η πανδημία και ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Είναι ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τις άλλες περιοχές της χώρας, καθώς με τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων και γενικά του σχολικού έτους άρχισε ήδη η μετακίνηση πολλών κυρίως νέων προς τα νησιά και άλλους παραλιακούς προορισμούς. 

Από τη χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων δεν επηρεάστηκε η Ήπειρος, στην οποία ανακοινώθηκαν 123 νέα (έναντι 116 το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης), ο προβληματισμός όμως μεταφέρεται για το επόμενο διάστημα και την έναρξη επιστροφής των επισκεπτών από τα νησιά. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στην Κέρκυρα χθες επιβεβαιώθηκαν περισσότερα κρούσματα 136, απ’ ότι στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. 

Συγκριτικά μεγάλος είναι και ο αριθμός που ανακοινώθηκε χθες για τη Λευκάδα 23, ενώ τριψήφιοι αριθμοί ανακοινώθηκαν στους νομούς της Κρήτης, τη Ρόδο κ.α.

Τα 123 κρούσματα κατανέμονται σε Γιάννενα 68, Άρτα 21, Θεσπρωτία 18 και Πρέβεζα 16. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η Πρέβεζα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας στην Ήπειρο 6,24% και ακολούθησαν Άρτα με 3,54%, Γιάννενα 3,01% και Θεσπρωτία 6,24%. 

Στα θετικά της ημέρας είναι η μείωση των διασωληνωμένων σε 103, εκ των οποίων οι 54 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αντίθετα σημειώθηκε αύξηση σε θανάτους (15) και σε νέες εισαγωγές (κατά 9,57%) οι οποίες σε απόλυτο αριθμό ήταν 126 ανεβάζοντας το μέσο όρο επταημέρου σε 104. Τέλος πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των πιθανών νέων επαναλοιμώξεων οι οποίες τις τελευταίες ώρες ανήλθαν σε 1.274. 

«Stop» σε συνοδούς στο «Χατζηκώστα»

Το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα από την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, που εμφανίστηκαν και σε συνοδούς ασθενών, αποτελεί η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» με την οποία απαγορεύεται για 15 ημέρες η παρουσία των συνοδών. 

Θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η παρουσία εμβολιασμένου ατόμου, ο οποίος θα υποχρεούται κατά την προσέλευσή του να προσκομίζει αρνητικό τεστ. Υπενθυμίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείο από τις μονάδες του ΕΟΔΥ, που λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 8.00 έως 13.30. 

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά τμήματα του Νοσοκομείου.